Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak! Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak!
Somali'nin başşehri Mogadişu'daki Aden Abdulle Uluslararası Havaalanı'nın işletmeciliği, 20 yıl süreyle iki Türk şirketine emanet edildi. Tekirdağ'ın Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinde faaliyet gösteren, Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD) üyesi Çetin Group ve Kardeşler Yapı, Somali'de kurdukları Favori LLC şirketiyle havaalanının işletmesini aldı.

Somali Ulaştırma ve Maliye bakanlıkları bürokratlarıyla müzakereler sonucunda Ulaştırma Bakanı Muhiadin Mohamed Kalmoy ile ana ve tamamlayıcı sözleşmeler imzalandı. İmza törenine Somali adına Bakan Kalmoy, Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Kani Torun, TİKA Somali Koordinatörü Abdulahat Kökdağı, TİKA Afrika ve Ortadoğu Sorumlusu Başkan Yardımcısı Süreyya Polat, Favori LLC adına Süleyman Kozuva ve Ahmet Çetin katıldı. Sözleşme kapsamında Mogadişu Aden Abdulle Uluslararası Havaalanı işletmeciliği hizmeti, 10+10 yıl süreyle ve Somali devletinin kâr ortaklığıyla Favori LLC tarafından yürütülecek.

Çetin Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, bu atılımın hem Türkiye hem de bölge adına önemli olduğunu söyledi. Çetin, ''Sözleşmede öngörülen hizmetler, havalimanı dahilindeki her türlü iş ve işletme faaliyetini kapsıyor. Yer hizmetleri, güvenlik, kargo terminali, yolcu hizmetleri ve sair her türlü tamamlayıcı servislerin yanısıra Somali Kamu İktisadi Teşekkülü ortaklığıyla yakıt tedarikini de içeriyor. Hizmet kapsamında havaalanında VIP, dış hatlar ve iç hatlar ayırımı yapılacak, gece inişleri ve 24 saat hizmet vererek uluslararası liman tescili de gerçekleştirilecek.” dedi.

İşletmesi alınan havaalanı hakkında da bilgi de veren Çetin, ''Şu anda 15 olan uçak kapasitesi 60’a yükseltilerek, yolcu kapasitesi 5 bine ulaştırılacak. Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak proje için 10+10 yıllık sözleşme imzaladık. Bunun sebebi, Somali’de 20 yıllık sözleşme yapılamıyor olması. 10 yılın bitiminde, ikinci 10 yıllık sözleşmeyle işletmeye devam edeceğiz. İstemezsek sözleşme sona erecek. Bu süre içinde Mogadişu’ya başka bir havaalanı gerekirse onu da biz yapacağız.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim