Sermeya Piyasası Kurulu, gerekli bilgilendirme ve uyarıların yapılıp süre tannmasına rağmen bağımsız yönetim kurulu üyelerini atamayan ve esas sözleşme değişikliklerini yapmayan Turkcell’le ilgili önemli bir karar aldı. Kurul, Turkcell Yönetim Kurulu’nda şirketin 3 ortağını temsilen yer alan 3 üyeyi görevden aldı ve yerlerine bağımsız 3 üye atadı. Yeni üyeler, yerlerine usulüne uygun olarak yeni bağımsız üyeler seçilip göreve başlayana ya da SPK tarafından yeni bir karar alınına kadar görev yapacak. SPK’nın görevden aldığı isimler Çukurova Gurubu’ndan Mehmet Bülent Ergin, Sonera Holding’ten Tero Erkki Kivisaari ve Altimo Grubu’ndan Oleg Adolfoviç Malis olurken, yeni atanan üyeler ise eski AKP’li bakanlardan Mehmet Hilmi Güler ve Atilla Koç ile Ahmet Akça oldu.

SPK’NIN KARARI

SPK bülteninde, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin, SPK’nın ”Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’i ile belirlenen Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum amacıyla, bağımsız yönetim kurulu üye atanması ile esas sözleşme değişikliklerini yapmadığı, söz konusu gerekliliklerin yerine getirilebilmesi için Turkcell’e gerekli sürenin verildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.

”6362 sayılı SPK Kanunu’nun 17. maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, Kurumsal Yönetim İlkelerinden bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi seçimine ilişkin uyum zorunluluğunun yerine getirilmesini teminen, şirketin Yönetim Kurulu üyelerinden Mehmet Bülent Ergin, Tero Erkki Kivisaari ve Oleg Adolfoviç Malis’in 6362 sayılı SPK Kanunu’nun 17. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yönetim kurulu üyeliği görevinden alınarak, yerlerine Ahmet Akça, Atilla Koç ve Mehmet Hilmi Güler’in atanmasına, yönetim kurulu üyeliğine atanan kişilerin, yerlerine usulüne uygun olarak yeni bağımsız üyeler seçilip göreve başlayana ya da Kurulumuzca bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar görev yapmalarına, esas sözleşmesini Kurulumuzun Seri:IV, No:56 sayılı Tebliğ’i hükümlerine uygun olarak değiştirmesi için şirketin uyarılmasına, karar verilmiştir.”

Editör: TE Bilisim