Kıdem tazmimatı yeniden gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile konfederasyonlar kıdem tazminatı ile ilgili bakanlık tarafından hazırlanan yeni bir düzenlemeyi tartıştı.Kıdem tazminatında yeni gelişme olarak görülen düzenleme ile taşeron işçilere 'bireysel kıdem hesabı sistemi' uygulanacak.

Peki, Kıdem tazminatında yeni gelişme olan 'bireysel kıdem hesabı sistemi' ne demek? Sistem ile taşeron şirketlerde çalışanların da kıdem tazminatı hakkından tam olarak yararlanabilmesi için geçilmesi planlanıyor. Bireysel kıdem hesabı sistemi ile taşeron işçinin kıdem tazminatını garantiye alması hedefleniyor.

Kıdem tazminatında yeni gelişme olarak görülen taslak yürürlüğe girerse, taşeronların yıl sonlarında girdi-çıktı yaparak işçiye kıdem tazminatı ödememe yöntemi son bulacak.

Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi! Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi!

"Bireysel kıdem hesabı sistemi" işçi ve işveren örgütlerine de detayları aktarılan uygulama başarılı olursa tüm çalışanlara yaygınlaştırılacak.

Kıdem tazminatında yeni gelişme. Taşeron işçinin ücret alacaklarına da teminat getiriliyor. Mevcut taşeron sistemde, çalışan işçilerin maaşlarını tam ve zamanında almalarını fiilen kontrol eden bir mekanizma bulunmuyor. Taslak düzenleme asıl işverene, her ay ücretlerin zamanında ve tam ödenip ödenmediğini kontrol etme, ödenmemişse ödeme yükümlülüğü getiriyor. Dolayısıyla taşeron işçinin maaşına ikinci patron garantisi gelmiş olacak.

Ayrıca taşeron işçilere üç yıllık sözleşmeyle iş güvencesi getirilip yıllık ücretli izinlerini kullanabilmeleri de güvenceye alınıyor. Mevcut durumda ihale sürelerinin alt sınırına ilişkin bir kısıtlama olmadığı için işçiler her yıl işini kaybetme riski taşıyor. Kıdem tazminatında yeni gelişme olan yeni düzenlemeyle kamu hariç bazı ihalelerin alt süresi en az 3 yıl olacak. Taşeronun iş süresi 3 yıla uzayacağı için taşeron işçilerin iş garantisi de 3 yıla çıkabilecek.

Editör: TE Bilisim