Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret eden ABD Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi John Fay, Ankara’daki ABD büyükelçiliğine düzenlenen terör saldırısının, Türkiye ile ilişkilerini etkilemesine izin vermeyeceklerini söyledi. Fay, İzmir’e ekonomik olarak çok bağlı olduklarını, daha fazla Amerikalı heyeti getirmek istediklerini söyledi.

Ziyarette konuşan İZTO Başkanı Demirtaş da olaydan büyük üzüntü duyduklarını belirterek, “Saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybeden güvenlik görevlisinin ailesine ve sizlere bir kez daha başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Yaralanan gazeteci arkadaşımızın da en kısa sürede iyileşmesini diliyoruz.” dedi. Demirtaş, Türkiye’nin ihracatı 152 milyar dolara ulaşmasına rağmen dünyanın en büyük ekonomik gücü ABD ile ilişkilerinin istenen seviyede olmadığını söyledi. İzmir’e son yıllarda ABD’nin ilgisinde büyük bir artış gözlendiğini ifade ederek, Ataşe Fay'dan Ankara ve İstanbul’a gelen heyetleri İzmir’e de getirmesini istedi. ABD’nin, EXPO üyesi olmamasına rağmen küresel bir güç olduğunu hatırlatarak, “İzmir, EXPO 2020’yi düzenlerse 25 milyar dolarlık yatırım olacak. ABD bu yatırımlardan pay almak istiyorsa bize mutlaka oy getirmeli. Özellikle sağlık turizmi konusunda işbirliği yapabiliriz.” şeklinde konuştu.

'İZMİR’E EKONOMİK AÇIDAN BAĞIMLIYIZ'

Ticaret Ataşesi John Fay, Demirtaş’ın taziyelerine teşekkür ederek şunları söyledi: “Bizler de çok büyük üzüntü duyduk ama saldırıya rağmen buraya gelmeye karar verdik, çünkü ilişkilerimizi devam ettirmek istiyoruz. Türkiye ile ilişkilerimiz çok önemli, böyle bir olayın bunu etkilemesine izin veremeyiz.” Başında bulunduğu ofisin ABD’li şirketlerin Türkiye’ye ihracatını arttırmakla görevli olduğunu belirterek, “Özellikle üçüncü ülkelere ihracat yapmak için Türkiye çok önemli. Türk işadamlarının, pek çok ülkeyle çok güçlü bağlantıları var. Bu şekilde yapılacak olan temaslar, karşılıklı ticareti de arttıracaktır.” dedi.

İzmir’e ticari bakımdan çok bağımlı olduklarını söyleyen Fay, Amerikalıların şehre ilgisinin artmasının da memnuniyet verici olduğunu ifade etti: “İzmir'le ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Biz de kendi aramızda yaptığımız toplantılarda ve temaslarımızda, İstanbul ve Ankara’ya gelen ABD’li heyetlerin İzmir’e de gelmesini söyledik.” John Fay, İzmir’in sağlık temasıyla EXPO’ya aday olmasının önemli olduğunu da belirterek, 2014 yılında sağlık turizmiyle ilgili geniş bir heyet getireceklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim