Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
G20 ülkelerinden 3,5 milyon yatırımcı İstanbullu 356 bin tüccar ile bir araya gelecek. Bu buluşma için Ticaret Odaları Birliği’ni (TOB) devreye alınacak.



Birliği toplama adına adımlar atan İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, gayelerinin G20 yatırımcıları ile ortak faaliyetleri arttırmak olduğunu dile getirdi.



Çağlar, aralarında TOB’un da bulunduğu 7 ayaklı ‘Paranın Başkenti İstanbul Projesi’ni basın toplantısı ile tanıttı. Çağlar, projenin amacını ve odaklandığı konuları şöyle açıkladı:


“Paranın Başkenti İstanbul’u 2015’te hayata geçirmeyi planlıyorduk. 2 aydır da projenin belli bölümlerini devreye aldık. Tarihi, kültürü, sanatı, yaşam alanı ile nadide bir şehir olan İstanbul dünyanın en güvenli metropollerinden. Bunu bizim dünyaya iyi anlatmamız gerekiyor. Projemizin odağında yatan bu. Pergelin bir tarafını İstanbul’a koyun ve 4 saat uçun dünya ekonomisinin yüzde 60’ına varıyorsunuz. Ama dünya ekonomisinden aldığınız pay ufak. Biz bunu arttırma durumundayız. İTO olarak tüccarın gelir seviyesini arttırmayı önemli görüyoruz. Kuşkusuz projemiz önemli imkânlar sunacak. Bir kere İstanbul, Türkiye ekonomisinin yüzde 50’sinin geçtiği bir şehir olduğu için sanayi yatırımları arkadan gelecek. Sanayi yatırımlarında iyi bir yerdeyiz, bu anlamda toplantılar yapıyoruz. G20 ülkelerini ortak faaliyet yürütmeye davet ediyoruz. Onlara ‘biz size gelelim, siz bize gelin; üçüncü ülkelerde yatırım yapalım’ diyoruz. Projemizin de odağı bu.”




Çağlar, projede TOB’un önemli yeri bulunduğunu; bu kurumla G20 ülkelerinin ticaret odalarını tek platformda toplamayı, 3,5 milyon yatırımcıyı, 356 bin İTO üyesi ile buluşturmayı amaçladıklarını bildirdi. Çağlar, “TOB önemli, neden önemli? Bakın G20 ekonomilerinden yakın bölgede olanların büyük bölümü sanayi yatırımlarından ayrılıyor. Ama devrede biz varız, bunu anlatmamız ve sanayi yatırımlarından ayrılmayı önlememiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul’a yatırımcı çekmek için pek çok planlarının olduğuna işaret etti. Bu planlardan ilkinin teknoparklar olduğunu anlatan İbrahim Çağlar, şöyle devam etti:

“Teknoparklarda yapılan faaliyetleri anlattığımızda muhataplarımız ‘böyle bir yer var, İstanbul’a yatırım yapabiliriz’ diyor. Bunun yanında sanayi yatırımları artı, İstanbul projeleri şehri çekim alanı yapıyor. 3. Havalimanı, Kanal İstanbul, iki yeni şehir, fuar alanının büyütülmesi, yerel yönetim projeleri şehri çekim alanı yapıyor.
Ya Milano’da toplantı yaptık. Orada bir yatırımcı Türkiye’de büyük yatırımlar yapan yatırımcı ‘İtalya’da elde ettiğim gelirden daha çok gelir elde ediyorum Türkiye’de elde ediyorum’ diyor; bu sanayi yatırımcısı. Yani anlatınca, muhatabınız bizi tanıyınca yatırımlar artıyor.”


“SANAYİCİLER KÜMELENMELİ”

Basın toplantısında gazetecilerin “İstanbul Sanayi Odası (İSO) yöneticileri de dillendirdi, sanayisiz bir şehre mi gidiyoruz?” sorusuna Çağlar, şu cevabı verdi:


“Avrupa Birliği’nin (AB) ülkelerinin ithalatının yüzde 1,6’sını karşılıyoruz. Ne kadar bunalım olursa olsun, AB sıkıntılı olursa olsun oraya hitap ettiğimiz oran ufak. Biz bu oranı 2 kat daha arttırırsak 60 milyar daha gelir elde ederiz, 3 kat arttırırsak 180 milyar dolar gelir elde ederiz. Onun için burada amaç ticareti arttırmak, sanayinin ardından getirmektir. Biz, satışları arttırırsak sanayi ardımızdan gelecek. Tabii bu ortamda sanayicimizin önüne yeni yeni projeler ortaya koymalıyız. Evet sanayi de yenileniyor. Belki kümelenme şeklinde olursa sanayi güçlenir. Bu anlamda İstanbul’un belli bölgelerinde kümelenme yapmak gerekiyor”

Paranın Başkenti İstanbul’un 7 ayağı şöyle:


1- İTO, İstanbul tüccarını ve G20 ülkelerini TOB’da topluyor.
2- Dünyanın dört bir yanından yatırımcılar ‘İTO Girişimcilik Merkezi’ ile İstanbul'a geliyor.
3- Fuar ve kongreler ile İstanbul çekim alanı yapılacak.
4- İstanbul Shopping Fest’e önem verilecek. Bu etkinlikten yararlanarak şehrin dev bir AVM haline getirileceği iddia ediliyor.
5- Dünya ekonomisine yön verenler İstanbul'da toplanacak. G20 toplantıları dâhilinde dünyaca önemli şirketlerin idarecileri ve ülkelerin ekonomilerini yöneten isimler buluşacak.
6- İstanbul dünyanın yenilikçi gücü olacak. Rekabet gücü ve yatırım şartları ele alınacak
7- Ticaretin 2023 vizyonu ‘İstanbul Strateji ve Eylem Planı ile şekillenecek. Plan ile ticari ve ekonomik durum belirlenecek, rakip şehirler tahlil edilecek.



Editör: TE Bilisim