Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Rus-Türk İş Konseyi ve Türk-Rus İş Konseyi’nın ortaklaşa düzenlediği Rus Türk Ekonomi Forumu’nda konuşan katılımcılar, iki ülke arasında 100 milyar dolarlık hedefe ulaşmada bazı ticari engel ve sorunların ortadan kaldırılmasını istedi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Rusya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen foruma; Türkiye Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Rusya Ekonomi Kalkınma Bakan Yardımcısı Aleksey Lihaçev, Rus-Türk İş Konseyi Başkanı ve Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Senatörü Ahmet Palankoyev, Türk-Rus İş konseyi Başkan Yardımcısı İzzet Ekmekçibaşı, Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Georgi Petrov, DTİK Avrasya Bölge Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan, Rus Türk İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı ve diğer Türk ve Rus iş adamları katıldı.

Forumda konuşan Lihaçev, iki ülke arasında ticaret hacminin 2020 yılına doğru 100 milyara ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Lihaçev, “Rusya Gümrük Servisi (FTS) rakamlarına göre ikili ticaret bir önceki yılla kıyaslamada yüzde 5 azaldı ve 2014’de 31,1 milyar dolar oldu. Rus ve Türk ekonomi kurumları, ticari engelleri ortadan kaldırmak ve sorunların acil şekilde çözülmesi için doğrudan temase geçtiler. Bu sorunlarla ülke piyasalarına girmek isteyen şirket ve iş adamları bir araya geldi. 2015 yılında Rus-Türk ilişkilerinin hukuki ve anlaşma temelinde geniş çapta yenilenmeler bekleniyor.” dedi.

Türk-Rus İş konseyi Başkan Yardımcısı Ekmekçibaşı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ortaya attığı 100 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için bazı sorunların ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

UKRAYNA VE MOLDOVA’DAN TIR ARIYORUZ

Türk iş adamı, “100 milyar dolarlık hedefe ulaşmak konusunda sıkıntıların halen çözülemediği bir gerçek. Öncelikle ticaret konusu. Fakat en büyük sıkıntımız Türk TIR’larına geçiş izni yasağı, veya izinle ilgili kota kontenjanının küçük olması. Bir ticaret erbabı, Türkiye’den buraya mal satacak. Bir de geçiş iznin verilmesi lazım. Bunu sağlamak için Ukrayna ve Moldova’dan TIR arıyorlar. İki ülke arasında acil çözülmesi gereken konulardan birisi budur. Türk Akımı gibi benzer ikili proje sayısının artırılması, devlet destekli turizm yatırımlarının başlatılması lazım. Sonuncusu Türk lirası ve Rus rublesi ortak kullanılmasının önünün açılması. Sistemin çalışılır hale getirilmesidir. Bununla birlikte turizm ve hizmet sektöründe karşılıklı ticaret hacminin artırılması. Korkak ve ürkekliği üzerimizden atmalıyız. Örneğin vizelerin kaldırılması ve nükleer santral projelerini keşke daha önce yapsaydık.” şeklinde konuştu.

YILDIRIM: TIR KOTASININ MEVCUT ŞEKLİ ÖNEMLİ SORUN

Ekonomi Bakanı Yardımcısı Adnan Yıldırım, “Tabii ki TIR’larımızla ilgili geçiş kotası mevcut şekilde devam ettiği sürece ticaret yapmak, ticareti artırmak, hele hele başka ülkelerden TIR aramak önemli sorun. Ticaret bakanları ve benim, Sayın Lihaçev arasında görüşmelerde de şu mutabakat sağlandı: Her iki taraf bu sorununun kökünden çözmek hususunda mutabık. Böylece 100 milyar dolarlık hedef önünde yapay bir engel kalmamalı. Bunun kaldırılması konusunda iki taraf da karar alması lazım. Biz ülke arasında mal ticaretinin serbestleştirmeyi, hizmetler ve kamu alanı dahil olmak üzere serbest ticaret anlaşması yapılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Petrov, enerji ve tarım alanlarında işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

Rus senatör Palankoyev, Türk inşaat firmalarının Rusya’da yaklaşık 900 projeye imza attığına işaret ederek, “Karşılıklı yatırımlar yeni düzeye ulaştı: Rus ve Türk iş dünyası daha faal olarak yüksek teknoloji, makine, demir-çelik ve diğer alanlara yatırım yapıyor. Ayrıca Türk firmalarının burada üretim yapmasından yanayız. Özellikle tarım sektöründe ortak projeler yapılabilir.” önerisinde bulundu.

RTİB Başkanı Naki Karaaslan, iki ülke arasında lira ve ruble ile karşılıklı alışveriş sisteminin bir an önce başlatılmasını, serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını ve lojistik başta olmak üzere ticari sorunların çözülmesini istedi. Çalkan Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalkan da tarım alanında Rusya ile ortak yatırımların önemine değindi.

Editör: TE Bilisim