AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Trabzon Ticaret Sanayi Odası (TTSO) Meclis üyesi Türkay Gümüş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu’na muhalif olabilecek bütün odalarda operasyon yapıldığını iddia etti.

        AB uyum kriterleri kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Başkanlığı, SGK ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından müşterek olarak hazırlanan ve şirketlerin faaliyet kodlarını tespit eden NACE sisteminin getirdiği sıkıntılar birçok odada sorun oldu. Yeni sistemin tartışmalara neden olduğu illerden biri olan Trabzon’da, Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclisi konuyu görüşmek için olağanüstü toplandı. Bir grup meclis üyesinin talebi üzerine gerçekleştirilen toplantıda, TOBB ve TTSO yönetimiyle ilgili ilginç iddialar dile getirildi.

        TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, başkanlığında yapılan toplantıda yeni sistemle ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, yeni sistemin kuruluş sürecini anlattı. Düzenlemenin yapılmasında oda olarak hiçbir dâhillerinin olmadığını ileri süren Hacısalihoğlu, yeni düzenlemeyle 35 olan meslek grubunun 29’a düştüğünü hatırlattı. TTSO’da mevcut sayının korunmaması için TOBB’ne müracaat ettiklerini anlatan Hacısalihoğlu, kendilerinin de meslek grubu sayısının korunmasından yana olduklarını ifade etti.

        Hacısalihoğlu’nun konuşmasının ardından ise bazı meclis üyeleri söz aldı. Fındık sektöründe meclise giren Sabri Sabır, yeni sistemle 600 kişilik farklı bir meslek grubuna kaydedildiğini belirtti. Aynı sektörde faaliyet gösteren bir işadamının ise daha farklı bir meslek grubuna kaydedildiğini söyleyen Sabır, “Acaba TOBB’nde farklı bir şeyler mi döndü diye insanın aklına geliyor.” dedi. Sabır, oda seçimlerinin bu şekilde yapılmaması gerektiğini savundu.

        Türkay Gümüş de yaşanan problemin NECA sisteminden değil, başka nedenlerden dolayı kaynaklandığını iddia etti. Plastik ambalaj sanayinde iş yaptığını ve daha önce 3. grupta yer aldığını hatırlatan Gümüş, “Yeni sistemin ardından meslek grubumun 22.21 olduğu yazısı geldi. Bunun üzerine gerekli itirazlarımı yaptım, neticesinde de TOBB’nden gerekli düzeltme yapılarak 22.22'ye alındığım tarafıma bildirildi. Ancak sürecin sonunda listeler açıklandığında ise 47.46 nolu beyaz eşya ve züccaciye satıcıları grubuna girdiğimi gördüm.” dedi.

        Süresi içerisinde yaptı tüm yazışmalara rağmen başka bir meslek grubuna yazıldığını savunan Gümüş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na muhalif olabilecek bütün odalarda operasyon yapıldığını iddiasında bulundu. Bu durumun sadece Trabzon’da değil, 8-10 ilde yaşandığını örneklerle anlatan Gümüş, “Rıfat Bey, burada yaptığı bir konuşmada 'benim bütün odalardan haberim olur' demişti. Herhalde durduğu yerde haberi olmuyor. Yoksa benim firmamın bu yazışmalara rağmen o gruptan oraya atılmaması gerekir. Bakıyorsunuz bazı odalarda gruplar artarken bazı odalarda azalmış. Bunlar neye göre yapılıyor." diye sordu.

        TTSO yönetimine her sorduklarında da 'TOBB çalışma yapıyor' cevabını aldıklarını söyleyen Gümüş, şöyle devam etti: “En sonunda 5 Ocak’ta bu CD’ler oda başkanlarına imza karşılığı verildi. Ancak nedense bizim CD'miz bozuk çıktı ve yenisinin gelmesi 12 gün sarktı. 30 Mart’a kadar süremiz olmasına rağmen de 9 Şubat’a seçim tarihi konuldu." Gümüş, TTSO Başkanı Hacisalihoğlu’nun listeler açıklanmadan önce bir kişiyi arayarak 'grubun belli oldu gel çalış' dediğini de iddia etti. Gümüş, tepki için seçimlerde hiç kimsenin sandığa gitmemesini istedi.

        Ekrem Kayıkçıoğlu da bir önceki seçimde grup sayıları arttırılırken bu kez de azaltıldığına dikkat çekti. Kayıkçıoğlu, “Acaba o zaman ne hesaplanıyordu da gruplar arttırıldı, şimdi ne oldu da azaltıldı.” diye sordu. TTSO Başkanı Hacisalihoğlu’nun 'TOBB’ne yazı yazdık' sözlerine dikkat çeken Kayıkçıoğlu, “Ama 9 Şubat’a da seçim kararı aldınız.” dedi.

        Hanefi Mahitapoğlu, seçimlerin iptali için Merkez İlçe Seçim Kurulu'na başvuruda bulunduğunu açıkladı. TOOB’nin meslek gruplarının yetkisini gasp ettiğini iddia eden Mahitapoğlu, Seçim Kurulu’na da TTSO’nun haklarını korumak için başvurduğunu sözlerine ekledi.

        TTSO Meclisi, toplantının sonunda, TOBB'ne seçimlerin 30 Mart'ta yapılması yönünde yazı yazılmasına karar verildi.

Editör: TE Bilisim