Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi! Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi!
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) itirazlar üzerine turizm gelirlerini yeniden hesapladı. Buna göre, turist başına harcama 161 dolar arttı. Ocak ayında 637 dolarak açıklanan kişi başı harcama 798 dolar olarak revize edildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, TÜİK tarafından açıklanan ‘Turizm Gelirleri Hesabı Revizyon Çalışması’ sonuçlarını yorumladı. Yapılan revizyona göre 2012 yılı turizm gelirinin toplamda 5,9 milyar dolar artarak 29,3 milyar dolar olarak hesaplandığını belirten Budak, bu hesaba göre turistlerin kişi başına ortalama harcamasının 2012 yılı için 637 dolardan 798 dolara yükseldiğini kaydetti.

Kişi başı harcamanın 161 dolar artmasının ulaştırmanın turizm gelirine dahil edilmesinden kaynaklandığını ifade eden ATSO Başkanı Budak, "Revizyon çalışmasında turizm gelirine yabancıların uluslararası seyahatlerinin yerli firmalar tarafından gerçekleştirilmesi sonucunda elde edilen gelir eklenmiş ve asıl farkı bu kalem oluşturmuştur. Böylece daha önce dış denge hesaplarında hizmet geliri (ulaştırma hizmeti) olarak yer alan bu gelir kalemi bundan sonra turizm geliri tanımına dahil edilmiş olmaktadır. Toplam gelir artışının yüzde 59’u ulaştırma hizmet gelirinin turizm gelirine dahil edilmesinden kaynaklanmaktadır." açıklamasında bulundu.

PAKET TUR GELİRİ 14 PUAN ARTTI

Gelir hesabında ciddi farklılık oluşturan ikinci kalemin ise paket tur gelirleri olduğuna değinen Budak, "Tur operatörleri anketi sonucunda paket tur gelirinden ülkemize kalan kısım yüzde 40’tan yüzde 54’e yükseltilmiştir. Böylece 2012 yılı için daha önce 4,6 milyar dolar olarak hesaplanmış olan paket tur geliri 6,8 milyar dolar olarak revize edilmiştir." dedi. Turizm gelirine yeni eklenen gelir kalemlerinin ise marina hizmetleri ve GSM gelirleri olduğunu dile getiren Budak, 46 milyon dolar bu kalemin 2012 yılı için 196 milyon dolar olarak revize edildiğini açıkladı.

Budak, "Sonuç olarak turizm geliri hesabındaki bu revizyon turizm sektörünün ülke ekonomisine katkısını göstermesi bakımından önemlidir. Bu, aynı zamanda ülkemizin turizm başkenti Antalya’nın Türkiye ekonomisine katkısının daha yüksek olması anlamına gelmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim