Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Tüpraş, 2014 yılında toplam 959 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirdi.

Tüpraş'ın 2014 yılı SPK-UFRS bazlı finansal sonuçları açıklandı. Şirketin yeni yatırımlarıyla ilgili bilgilerin de yer aldığı açıklamaya göre, aralık sonu itibariyle yüzde 99,52’si tamamlanan FuelOil Dönüşüm Projesi dahil olmak üzere 2014 yılında toplam 959 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirildi. Yatırımlar için 2014 sonuna kadar harcanan toplam tutarın 3 milyar dolar olduğu vurgulandı. Bu sayede cari açığın yılda 1 milyar dolar azalacağı kaydedildi ve "Tüpraş, artan rekabet gücüyle ülkemizin akaryakıt ihtiyacını en yüksek kalitede karşılayarak operasyonel ve finansal hedeflerini gerçekleştirme yolunda ilerlerken, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer oluşturmaya devam edecektir." denildi.

Geçen sene yüksek stok zararı yazan şirket, açıklamasında bu durumu ham petrol fiyatındaki düşüşe bağlarken, "Yıla 108 dolar seviyesinden başlayan hampetrol fiyatı, Haziran ayında 115 doları gördükten sonra yılın ikinci yarısında küresel ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler, jeopolitik risklerdeki azalma, ABD’nin artan kaya petrolü üretimi, OPEC’in arz kısıntısına gitmemesi ile yılı 55 dolar düzeyinde kapatarak, petrol sektöründe yüksek stok zararlarına neden olmuştur." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, ayrıca 2014 yılında uzlaşma sonucunda kesinleşen 55 milyon TL vergi cezası ve uluslararası fiyatlardaki düşüşten kaynaklanan stok kaybı etkisine rağmen, rafineri marjındaki artışın etkisiyle faaliyet karının 436 milyon TL düzeyinde gerçekleştiği aktarıldı ve "Kurlarda yaşanan hızlı yükselişin neden olduğu finansman gideri etkisiyle vergi öncesi kar ise 184 milyon TL olmuştur. Bununla birlikte, FuelOil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 1.292 milyon TL Ertelenmiş Vergi Geliri nedeniyle Net Dönem Karı ise 1.459 milyon TL düzeyine yükselmiştir." denildi.

Editör: TE Bilisim