Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Türkiye’nin doğaltaş ihracatında lider pazarı olan Çin’de düzenlenen 13. Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Türk doğaltaş sektörünün gösterisine dönüştü. Sektör, 2 bin 28 metrekarelik alanla fuara en büyük katılımı sağladı. Fuarı değerlendiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Türk doğaltaş sektörünün 2012 yılında Çin’e 782 milyon dolarlık doğaltaş ihraç ettiğini, 2013 yılında 1 milyar doları aşmayı hedeflediklerini kaydetti. Erdinç, “2013 Ocak-Şubat döneminde Çin’e ihracatımız, yüzde 51’lik artışla 110 milyon doları geçti. Sektörün önüne engeller çıkarılmadığı takdirde yıl sonunda 1,2 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabiliriz.” dedi.

Fuara Türkiye’den 100’den fazla firma katıldığını belirten Erdinç, ziyaretçi sayısı ve alan bakımından Verona Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nı geçerek dünyanın en büyüğü haline geldiğine dikkat çekti. Fuarın sektör açısından son derece başarılı geçtiğini ifade eden Erdinç, “ABD ve Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle Çin, bizim için yegâne büyük pazar konumunda. Türk mermeri güzelliği, sağlıklı ve kaliteli oluşundan dolayı Çinliler tarafından seviliyor ve tercih ediliyor. Çin, tüm inşaatlarının her türlü iç kaplamalarında Türk bej mermerlerini kullanıyor.” diye konuştu.

Fuarda Türk firmalarının, yeni ticari bağlantıların zeminini hazırladığını da vurgulayan Erdinç, şöyle devam etti: “Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na bu yıl 130 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Dünyanın en büyük doğaltaş ithalatçısı olan Çin’e Türk doğaltaş sektörünün ihracatını arttırabilmesi için fuar büyük öneme sahip. 2014 yılında daha fazla firmayla katılım için şimdiden hazırlıklara başladık. Çin dışında dünya genelinde gelişmekte olan pazarlarda fuar organizasyonları düzenlemek ve Türkiye’nin ihracatını arttırmak için çalışmalarımız var.”

DOĞALTAŞ SEKTÖRÜNÜN 2023 HEDEFİ 7 MİLYAR DOLAR

Çin’de doğaltaş sektörü açısından büyük bir kapasite olduğuna dikkat çeken Arslan Erdinç, “İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 95’i, Çin’in iç piyasasında tüketiliyor. Kuzey ve iç bölgelerinde, Pekin, Tianjin, Harbin, Kunming, Urumchi ve çevresinde mermer ve inşaat sektörü için Çin hükümetinin çok teşviki var. Çin’de milyonlarca insanların yaşayacağı yeni eko şehirler, çok kısa sürede kuruluyor. Bu kentlerin imarında da gerçek ekolojik ürün olan Türk doğaltaşları yoğun olarak kullanılıyor.” diye konuştu. Erdinç, 2023 yılında Türk doğaltaş sektörünün Çin’e yapacağı ihracatının 4 milyar doları geçmesini, sektörün toplam ihracatının ise 7 milyar doları bulmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’nin doğaltaş ihracatında son dört yıldır lider ülke konumunda olan Çin’e ihracatı daha da arttırmak amacıyla 18-21 Haziran 2013 arasında Tianjin Doğaltaş Fuarı’na Türkiye milli katılım organizasyonu için çalışmalarını sürdürüyor.

Editör: TE Bilisim