Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Türk doğaltaş sektörü, Hindistan’a kotasız ihracat yapmak istiyor. Hindistan’ın bütün dünyaya uyguladığı 600 bin ton kotanın 180 bin tonluk kısmının Türk doğaltaş sektörü tarafından kullanıldığını belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Hindistan’ın kotayı kaldırmasını ya da arttırmasını istediklerini kaydetti. Hindistan’da düzenlenen Dünya Doğaltaş Kongresi’ne katılan Erdinç, Türk doğaltaş rezervleri ve ihracatıyla ilgili bir sunum yaptı.

Kalsiyum karbonat içerikli doğaltaşlarda Türkiye’nin dünya lideri olduğuna işaret ederek, “Dünyanın doğaltaş cennetiyiz. Türkiye’nin yaptığı 180 bin ton ihracat, Hindistan’ın toplam ithalatının yüzde 25’i olmakla birlikte çok küçük bir rakam. Türkiye’de üç dört doğaltaş firmasının kapasitesiyle sınırlı bu rakamın arttırılması gerekir.” dedi. Hindistan Devlet Başkanı Politika Danışmanı Milletvekili Prof. H.N. Sharma ile bu konuları detaylı olarak görüştüklerini ifade eden Birlik Başkanı Erdinç, kotanın kalkması için destek sözü aldıklarını aktardı. Sharma’yı Türk doğaltaş sektörünün potansiyelini yerinde görmesi için İzmir Marble Fuarı’na davet ettiklerini kaydederek, “Kendisi İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na gelecek ve sektörün potansiyelini yerinde görecek. Bu da Türkiye-Hindistan ticari ilişkilerine büyük katkı sağlayacak.” dedi. Hindistan’ın 1,2 milyarlık nüfusuyla Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük pazarı konumunda olduğuna dikkat çeken Erdinç, Türk mallarına büyük bir sempati olduğunu, bunu fırsata çevirmek istediklerini vurguladı.

İki ülke arasındaki dış ticaretin Türkiye aleyhine işlediğini belirten Arslan Erdinç, “Türkiye, 2012 yılında Hindistan’dan 5 milyar 843 milyon dolarlık ithalat yaparken 614 milyon 465 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracatımızın yüzde 22’lik dilimini madencilik sektörü yaptı. Doğaltaş ihracatımız ise yüzde 33’lük artışla 50 milyon 568 bin dolara çıktı. Hindistan doğaltaş ithalatındaki kotayı kaldırdığı takdirde bu rakam kısa sürede dörde beşe katlanabilir.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim