Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat, 4. Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na ev sahipliği yapıyor. 21-23 Şubat günlerinde açık kalacak fuara, 71 Türk şirketi katılıyor.
Meridyen Uluslararası Fuarcılık ile Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenlediği fuar, kapılarını Aşkabat'taki Sergi Köşkü'nde açıldı. Çeşitli sektörlerden 71 Türk şirketinin ürün ve hizmetlerini sergilediği fuarda mobilyadan inşaat malzemelerine, ev tekstilinden gıdaya, tekstilden ev gereçlerine kadar Türk firmaları tarafından üretilen yüzlerce ürün Türkmen pazarına tanıtıldı.
Fuara, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ekonomi Bakanı Yardımcısı Mustafa Sever, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Ceylan katıldı. Türkmenistan’dan temsilen Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva, aralarında Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov ile birlikte bütün devlet başkanları yardımcısı, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Fuarda konuşan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Mustafa Sever, iki ülke arasında ticaret hacminin 1.9 milyar doları bulduğunu ve 2011 yılında Türkmenistan’a gerçekleştirilen ihracatın 1.5 milyar dolar, ithalatın ise 399 milyon dolar olduğunu söyledi.
Fuara daha çok inşaat malzemeleri altyapı hizmetleri., kablo çimento tesisleri ve diğer ticaret alanlarından değişik sektör grupları katılıyor.
Fuarın resmi açılışın ardından resmi heyet, Türk firmalarının stantlarını gezdi. Türk firmalarının ürettiği ürünleri hakkında bilgi alan Türkmen heyeti, Türkmenistan'da özellikle inşaat sektörünün giderek genişlediğini ve büyük bir pazar olduğunu söyledi.

Türk inşaat şirketlerinin en çok iş yaptığı ülke konumunda olan Türkmenistan'da, Meridyen Fuarcılık son yıllarda hem yapı fuarını hem de ihraç ürünleri fuarını düzenliyor. Esas itibariyle Türkmenistan, genelde Türk ürünlerinin oldukça prestijli olduğu ve sıkça tercih edildiği bir pazar. Çarşılar, marketler, dükkanlar hep Türk ürünleri ile dolu.
Türkiye'nin Türkmenistan'a ihracatı 2007 yılından itibaren ortalama her yıl yüzde 50 oranında artıyor. Türk girişimcilerinin bu ülkedeki yatırımlarının toplamı 1.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Söz konusu ülkeye yapılan ihracatın çok önemli bir kısmı sanayi mallarından oluşuyor. Türkmenistan'da Türk müteahhitlik firmalarınca üstlenilen proje sayısı 1000'i aşmış durumda. Bu projelerin tutarı ise 32 milyar dolara ulaştı. Sadece geçen yıl Türk şirketleri 4.9 milyar dolar iş aldı. Bu sene ise iki ayda aldıkları proje tutara 3 milyar dolara yaklaştı.
90'lı yıllardan sonra Türk inşaat sektörü için önemli bir pazar olan ve bu ülkenin yeniden imarında önemli yatırımlar ve büyük projeler gerçekleştiren Türk müteahhitleri, 20 yılda başkent Aşkabat’ı yeniden kurdu.

Editör: TE Bilisim