Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Giderek daha çok beğeniyle kullanılan Türk mermeri Çin’de zirve yaptı.

6-9 Mart 2013 tarihleri arasında Çin’in Xiamen şehrindeki Xiamen International Conference & Exhibition Center’da 13.sü düzenlenen ve dünyanın bu alandaki en büyük fuarı olarak nitelenen Xiamen 2013 Taş Fuarı'nda Türk mermeri ilgi akınına uğradı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin organize ettiği ve 59 firma ile milli katılım sağlanan fuarda sektör temsilcilerinin de yüzü güldü. Ağırlıklı olarak doğal taş ürünleri ile makina ve ekipmanlarının sergilendiği bir ihtisas fuarı olan bu fuardaki milli katılım 2 bin metrekare alanda gerçekleştiriliyor.

Fuar idaresi en büyük sergi alanını Türk mermercilere verdi. Bireysel katılan Türk firmalarıyla birlikte yaklaşık 5 bin metrekare alanda Türk doğal taş ve mermerleri sergileniyor.

Türkiye’nin Çin’e olan toplam ihracatının yüzde 60’ıni mermer ve doğal taş ürünlerinin teşkil etmesi ve Çin doğal taş ticaretinin yarıdan fazlasının Xiamen limanından gerçekleştiriliyor olması nedeniyle fuarın Türkiye için ayrı bir önemi bulunuyor. Nitekim fuara milli katılımın dışında 81 Türk firması da katılıyor. Türkiye bu fuara 9. kez milli katılım gerçekleştiriyor.

Çinlilerin ilgisi Türk katılımcıların yüzünü güldürdü. Çünkü geçen yıl küresel krizin ve Çin’in emlak sektöründe aldığı önlemler nedeniyle talep azlığından dolayı beklenen ihracat yapılamamıştı. Ancak bu yıl beklentiler çok büyük.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, 2012 yılına oranla bu yıl Çin’e olan ihracatlarının yüzde 20-25 artış olacağına inandığını söyledi.

Erdinç, tek engelin Haziran ayından itibaren verilmeyen orman izinleri nedeniyle ocakların açılamaması ve faaliyete geçmemesi olduğunu ifade ederek, "Bu bize bu seneyi kaybettirdi, kaybettiriyor. Çok geç kalındı ve kalınmakta. Bu bakımdan bu rakamın gerçekleşmemesinin nedeni, açılma ruhsatları verilmeyen bu ocaklardan dolayı olacaktır bence." dedi.

Fuarda Türk mermer çeşitlerine olan ilginin çok büyük olduğuna vurgu yapan Erdinç, "Bu yıl fuara olan ilgi de geçen yıla oranla daha fazla." dedi.

Türk Madencilik Sektörü, Türkiye’nin 2012 yılında Çin’e yaptığı 2 milyar 878 milyon dolarlık ihracatın yüzde 63'lük bölümünü gerçekleştirdi. Sektörün Çin’e yaptığı, 1 milyar 818 milyon dolarlık ihracatında Türk doğal taş sektörü ise 782 milyon dolarlık payı aldı.

Editör: TE Bilisim