Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
Türkiye ekonomisinin 2015 yılınu düşük enflasyon, düşük cari açık ve düşük büyümeyle geçireceğini dile getiren uzmanlar, ekonominin 2015'de yüzde 2 büyürken, işsizlik oranının da yüksek ve çift haneli seviyelerde devam edeceğini kaydetti.

ALB Menkul Değerler analistleri tarafından hazırlanan '2015 Beklentiler Raporu' açıklandı. Rapora göre Türkiye ekonomisinde 2015 yılında enflasyonun hem arz hem de talep yönlü etmenlerden dolayı gerilemesi ve enflasyonun yüzde 6,3 oranında olması bekleniyor. Cari açığın 40 milyar 500 milyon dolar seviyelerinde olacağını belirten uzmanlar, Türkiye ekonomisinin 2015 yılında düşük enflasyon, düşük cari açık ve düşük büyümede dengeleneceğini söylüyor. 2015 yılı için yüzde 2 büyüme bekleyen uzmanlar, işsizlik oranının da yüksek ve çift haneli seviyelerde devam edeceğini öngörüyor. Raporda ayrıca şu ifadelere yer veriliyor:

"2015 yılı Borsa İstanbul için risklere açık bir yıl olarak kayıtlardaki yerini alabilir. 2014 yılının sonlarına doğru petrol fiyatlarındaki sert düşüş kaynaklı cari açık ve enflasyondaki gerileme beklentileri yerini, 2015 yılı için düşük büyüme tehdidine bırakıyor. Söz konusu düşük büyüme hem kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri hem de ülke ekonomisi çarkları için önemli ölçüde risk barındırıyor. Yurt dışında, başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere Japonya ve Çin Merkez Bankası parasal teşvikleri, borsaları yukarı yönlü etkileyebilecek etmenler olurken, yurt içinde cari açıkta ve enflasyonda görülen gerileme ve enflasyonda görülen gerilemeye bağlı olarak faizlerin gerilemesi Borsa İstanbul’u yukarı yönlü etkileyebilecek gelişmeler arasında. Analistlerin 2015 yılı BIST 100 endeksine yönelik değerlemeleri 93 bin 500 seviyesine tekabül ediyor."

ABD ekonomisinin güçlü büyüme trendine 4. çeyrekte de devam etmesi ve 2014 yılını yüzde 2,7 büyümeyle tamamlaması bekleniyor. 2015 yılına ilişkin ise ABD büyüme oranının yüzde 3 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. ABD ekonomisine ilişkin olarak beklentiler ise şu şekilde; ekonomik büyümeyle beraber güçlü seyreden tarım dışı istihdam ile işsizlik oranında gerileme devam edecek, doğal işsizlik oranı olarak tabir edilen yüzde 5,3-5,5 arası işsizlik oranına ulaşılacak; özetle küresel piyasalarda FED politikalarının etkisi hissedilecek ve güçlü dolar dönemi devam edecek.

Editör: TE Bilisim