Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kerem Alkin, “Dünya, enerjide büyük bir kapışma içerisinde. Bu süreçte Türkiye, enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulacak bazı adımlar atmazsa, 2020’den sonra varil başına petrol fiyatlarında öyle rakamlar teleffuz ediliyor ki Allah bizi korusun.” dedi.

Prof. Alkin, Kocaeli Aktif Sanayici İşadamları Derneği (KASİAD) Körfez Şubesi’nin düzenlediği programa katıldı. Çok sayıda iş adamına konuşan Prof. Alkin, yeni dünya düzeninde enerjinin önemine değindi. Amerika’nın Irak operasyonunun nedenlerinin bugün daha iyi anlaşıldığını belirten Prof. Alkin, şöyle devam etti: “Hedef aslında, Saddam Hüseyin ve ekibini devre dışı bıraktıktan sonra Irak’ı, önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan’dan bile daha büyük miktarda petrol üreten bir ülke haline getirmekti. Telaffuz edilen rakam günde 9 milyon varil üretim. Suudi Arabistan, 8 milyon varilin üzerinde üretimle dünyada en yüksek üretimi yapma çabasında olan ülkelerden bir tanesi. Irak’ı, bunun da üzerine çıkartmaya hedefliyorlar. Çünkü çok yakın gelecekte dünyada fosil yakıt ve petrol tüketimi ile ilgili öyle durumlarla karşı karşıya kalınacak ki Irak, belki Afganistan, şu ve buna benzer şu yaşadığımız dönemdeki olayların merkez noktasında olan ülkelerde eğer petrol ve doğalgaz artırılmazsa ne yazık önümüzdeki dönemde çok hoş olmayan enerji fiyatlarıyla karşı karşıya kalacağız. Bütün dünya da buna göre büyük bir kapışma içerisinde, dolaysıyla herkes enerjiyle ilgili derdini çözmeye çalışıyor.”

Enerjiyle ilgili derdini çözemeyen ülkeleri bekleyen sorunlara vurgu yapan Prof. Alkin, şunları ifade etti: “İnşallah Türkiye’nin başına bir şey gelmez. Düşünün ki bütün çabamıza rağmen önümüzdeki 10 sene içerisinde dışa bağımlı olmaktan kurtulamadık. Önümüzdeki 10 sene içerisinde enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulmamızı sağlayacak bazı adımlar atmazsak, 2020’den sonra konuşulacak olan varil başına petrol fiyatlarında öyle rakamlar telaffuz ediliyor ki Allah bizi korusun. Çok büyük sıkıntılardan söz ediyorum. Petrol fiyatlarının 200 dolara doğru gitmesinden söz ediyorum. Şöyle hesap edin. 10 dolarlık fiyat sıçraması Türkiye’de yıllık petrol ithalatına 2 milyar dolar ek yük getiriyor. Dolaysıyla şöyle gözünüzde canlandırın; 100 dolardan petrol fiyatı 200 dolara dayandı. O zaman her 10 dolarlık sıçrama ortalama 2 milyar dolar ek yük getireceğine göre 100 dolarlık bir sıçrama ne kadar yük getirecek. Türkiye, bugünkü rakamı tüketse bile o zaman yıllık bazda petrole ödeyeceğimiz para şu ankinden 20 milyar dolar daha fazla olacak.

Petrol fiyatı 2003 yılında 16 dolara kadar düşmüştü. Petrol fiyatının dünyada 16 dolara kadar düştüğü yıl Türkiye, toplam enerji ithalatına 18 milyar dolar para ödedi. Geçen sene Cumhuriyet tarihi rekoruyla 54 milyar dolar ödedik. Sadece enerjiye. Bu önümüzdeki dönemde Türkiye büyüdükçe, dünya ekonomisinde iddialı oldukça 70 milyar dolara doğru gidecek. Eğer biz enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulamayı sağlayacak formüller bulamazsak. Kapışmanın ne kadar büyük olduğunu, ülkelerin nasıl bir satranç oyunu içerisinde olduğunu anlamak açısından. O yüzden bazı şeyler bizi insani açıdan isyan ettiriyor. ‘Adamlar kaç bin kilometreden geliyorlar Irak’ı işgal ediyorlar.’ Doğru, insani açıdan çok insanı rencide eden olaylar yaşanıyor ama enerjide önümezdeki 20-25 yıl için öyle tarihi bir kapışma var ki ‘Millet diyor ki ülkemi korumak için ülkemin enerji ihtiyaçlarını garanti altına almak için kimsenin gözünün yaşına bakmam’ diyor. Bu kadar oyun sert oynanıyor. Türkiye olarak da çok dikkatli olmamız lazım.”

Prof. Dr. Alkin, ekonomik anlamda siklet merkezinin değiştiğinin altını çizerek, herşeyin Doğuya doğru kaydığını dile getirdi. Türkiye’de yaşanan eksen kayması tartışmalarını eleştiren Prof. Alkin, şunları kaydetti: “Eksen kaymasıyla ilgili tartışmada bir takım sözleri gündeme getiren insanlar dünyadaki büyük değişimi, anlamadığım bir nedenle okuyamayan insanlar. Okuyamadığı için sadece Türkiye’nin ekseninin kaydığını falan zannediyorlar. Türkiye’nin ekseninin kaydığı yok, dünyanın ekseni kayarken, Türkiye de dünyanın üzerinde olduğuna göre bizim de eksenimiz kayıyor. Yani ona göre strateji uygulanıyor.”

KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdulbaki Karaman, Prof. Alkin’e, konuşmalarından dolayı teşekkür etti. KASİAD Körfez Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Güngör Koç ise Türkiye’nin büyüyerek geliştiğini, Kocaeli’nin de bunun lokomotifi olduğunu dile getirdi. Koç, bu süreçte daha çok ve istiklarlı çalışmaları gerektiğini anlattı. Konuşmaların sonunda Karaman ve Koç, Prof. Dr. Kerem Alkin’e plaket takdim etti.


Editör: TE Bilisim