Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Obama’nın 2009 yılında Türkiye'ye yaptığı ziyaret sonrasında ABD'nin Türkiye'ye ihracatının yüzde 65, Türkiye'nin ABD'ye ihracatının ise yüzde 75 arttığına dikkati çekerek, "Başkanımızın ikinci döneminde bunu daha fazla zorlamaya karar verdik. 'Ticaretimizi iki katına çıkarabilir miyiz' diye çalışma yapıyoruz." dedi.

Büyükelçi Ricciardone, Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği'nce (ESİAD) tarafından organize edilen "Türkiye-ABD İş Birliği Günleri Eskişehir Buluşması" etkinliğine katıldı.

Büyükelçi Ricciardone, ABD'nin stratejik işletme fırsatları açısından dünyayı gözden geçirdiğini ve yapılan araştırma sonucunda Türkiye'yi, ticaret ve yatırım bakımından en değerli yedi ülkeden biri olarak belirlediğini söyledi. Ricciardone, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret ve yatırım anlamında çok ciddi potansiyel bulunduğunu, bu potansiyelin kullanılması adına sivil toplum kuruluşlarının katkısına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

ABD ve Türkiye hükümetinin birlikte çok iyi çalıştığını ve özel sektörün giderek daha önemli hale geldiğini anlatan Büyükelçi Ricciardone, şöyle dedi: “Başkanımız Obama’nın 2009'un nisan ayında Türkiye ziyareti sonrasında ABD'nin Türkiye'ye ihracatı yüzde 65, Türkiye'nin ABD'ye ihracatı ise yüzde 75 artmıştır. Bu konuda daha iyi çalışmak istiyoruz. Başkanımızın ikinci döneminde bunu daha fazla zorlamaya karar verdik. Ticaretimizi iki katına çıkarabilir miyiz' diye çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'nin, dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girme azmi ve 2023 yılına kadarki hedeflerini takdir ediyoruz. Yatırım bakımından iki taraflı ilerlememiz gerekmektedir."

ABD'nin büyük firmalarının Türkiye'ye gelmesini istediklerine anlatan Ricciardone, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geçmiş yıllara oranla daha karlı olduğunu işaret etti. Büyükelçi, şöyle konuştu: "Türkiye ile ABD'lileri bir araya getiren pek çok dernek ve iş birliği forumu var. Bu konuda yolumuzdaki bütün engelleri kaldırmak istiyoruz. ABD hükümeti, stratejik olarak işletme fırsatları için dünyayı gözden geçirmiştir ve yapılan pek çok araştırma sonrasında Türkiye'yi, ticaret ve yatırım bakımından en yüksek 7 ülkeden biri olarak belirlemiştir. Bunların arasında Avrupa'daki tek ülke, Türkiye'dir. 'ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında ticaret ve yatırım ortaklığını nasıl artırabiliriz' diye düşünürken ABD şunun farkında; Türkiye, Gümrük Birliği anlaşmasıyla beraber Avrupa'nın bir parçasıdır."



Editör: TE Bilisim