Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak! Faiz lobisine bugüne kadar yapılan en büyük kıyak!
TÜMOSAN Pazarlama Müdürü Dr. Galip Öztürk, Türkiye’de 2,5 milyon çiftçiye 1,5 milyon traktör düştüğünü söyledi. Öztürk, “Traktörü olmayan 1 milyon çiftçi var. Avrupa’da 10 milyon çiftçi ailesi var. Traktör mevcudu 15 milyon. Ama Türkiye’de traktörleşmeyen işletmeler mevcut.” dedi.

Bursa’da açılan 11. Uluslararası Tarım Tohumculuk Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı (BURTARIM 2013) ve Bursa 6. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı devam ediyor. Fuarda bulunan ve yerli sermaye ile 38 yıldır traktör üreten TÜMOSAN Pazarlama Müdürü Dr. Galip Öztürk de Türkiye’deki traktör sektörünün son durumu ve yaşadığı sıkıntıları değerlendirdi. Türkiye’nin ilk yerli dizel motor üreten kuruluşlarından biri olduklarını anlatan Öztürk, yüzde 97 yerli üretim traktörler imal ettiklerini söyledi.

Galip Öztürk, Türkiye’de traktör satışlarının son yıllarda arttığını belirterek, “Traktör satışları 30-35 binden 50 bine çıktı. 2011 yılında 61 bini geçti. 2012’de 51 bin satış gerçekleşti. Bu yıl da geçen yıla paralel seyrediyor. Fakat Çin ve Hindistan’dan ithal traktörler getiriliyor. Bu traktörler haksız rekabete yol açıyor. Çin ve Hindistan kendi ithalatlarına gümrük uygularken Türkiye, gümrük vergisi ve özel tüketim vergisi uygulamıyor. İthalat oranı yüzde 5’ten yüzde 25’e çıktı. Bu artarsa sektörde işsizlikler, kapasite azaltma ve kapanmalar yaşanabilir.” şeklinde konuştu.

"AVRUPA’DA BİR İŞLETMEYE 1,5 TRAKTÖR DÜŞÜYOR"

Çiftçinin alım gücünün düşük olması nedeniyle Türkiye’de traktörsüz 1 milyon çiftçi bulunduğunu anlatan TÜMOSAN Pazarlama Müdürü Öztürk, şunları söyledi: “Türkiye’de 2,5 milyon çiftçi var. Traktör sayısı 1,5 milyon. Çiftçilerin sadece yüzde 60’ı traktöre sahip. Traktörü olmayan 1 milyon çiftçi var. Türkiye’de her işletmeye bir traktör düşmüyor. Avrupa’da 10 milyon çiftçi ailesi var. Traktör mevcudu 15 milyon. Bir işletmeye 1,5 traktör düşüyor. Ama Türkiye’de traktörleşmeyen işletmeler mevcut.”

"TÜRKİYE’DE TRAKTÖRLER YAŞLI"

Türkiye’nin traktör parkının yaşlı olduğunun altını çizen Galip Öztürk, Avrupa’da ortalama yaşın 10-12 olmasına rağmen Türkiye’de bunun 23 yıl olduğunu kaydetti. Çitçinin randımanlı çalışamadığına dikkat çeken Pazarlama Müdürü Öztürk, şunları söyledi: “Traktör parkımızın yarısı 25 yaşın üzerinde. Bunlar çok fazla yakıt harcıyor ve yağ sarfiyatları da yüksek. Çiftçimizin alım gücü yüksek değil. Tarımda ortalama gelir 2 bin 500 ve 3 bin dolar. Avrupa’da Türkiye’nin üç katı. Destek olmadan traktör parkının yenilenmesi mümkün olamaz. Çiftçinin giderlerinden en önemlisini yakıt oluşturuyor. Mazotun maliyeti 1,5 lira, satışı 4,5 lira. Denizcilik sektörüne verilen tarifeden çiftçiye de mazot verilmeli. Ayrıca, hurda alım desteği bekliyoruz. Yaşı yüksek olan hurda traktörlerde değerinin üzerinde alım gerçekleşirse çiftçimiz de yeni traktörlerini alırken zorlanmayacak.”

Pazarlama Müdürü Dr. Galip Öztürk, yılda 75 bin motor, 45 bin traktör üreten TÜMOSAN’ın 115 beygir ve üzeri yerli serilerinin de bir ay içinde piyasaya sürüleceğini söyledi.


Editör: TE Bilisim