Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
Türkiye, banka kartı kullanımında Avrupa’da Fransa ve İngiltere’nin ardından üçüncü sırada yer aldı. Visa Europe Türkiye'nin verilerine göre Aralık 2012 itibarıyla Visa markalı kart sayısı 83 milyonu aştı. Bu kartlarla yapılan alışveriş de yüzde 21 büyüme ile 179 milyar lirayı buldu.

Visa Europe’un 2012 yılı değerlendirme toplantısı, şirketin CEO’su Peter Ayliffe ile Bölge Müdürü Berna Ülman’ın katılımıyla yapıldı. Berna Ülman, Türkiye’nin 2012’de dünyada iyi bir tablo ortaya koyduğunu belirterek, “Visa Europe Türkiye olarak biz de İngiltere ve Fransa’nın ardından toplam kullanımda Avrupa’nın üçüncü büyük alanı olduk. Türkiye’nin her alanda olduğu gibi ödeme sistemleri sektöründe de yıldızı parlamaya devam ediyor ve bu tablo bize gurur veriyor.” ifadelerini kullandı.

Ticari kartlar ve e-ticaretin Visa Europe Türkiye’nin 2012’de elde ettiği büyümede önemli rol oynadığını vurgulayan Ülman, “Geçen sene ticari kart adetleri ortalamanın 5 katı oranında büyüdü. Bu kartlarla yapılan alışveriş yüzde 54 artıp 19 milyar liraya geldi. Böylelikle Visa markalı ticari kartların Visa’nın toplam büyümesindeki payı yüzde 11’e dayandı. 2012’de Visa e-ticareti 16 milyar lirayı bularak büyümeye katkı sundu. Bu sene e-ticaretin toplam alışverişlerde payı yüzde 9’a çıktı. Bu da Visa kartlarıyla yapılan harcamaların yüzde 9’unun artık fiziksel olarak mağazada değil, internette olduğunu ortaya koyuyor." bilgilerini verdi.

2012 Aralık itibari ile Türkiye’de Visa payWave kartları 5,2 milyon adede dayanırken, temassız terminal sayısı 61 bin oldu. Bu rakamlar ile Avrupa’da temassız kartların yüzde 10’unun ve temassız terminallerin yüzde 11’inin ülkemizde bulunduğuna işaret eden Visa Europe Türkiye Üye İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı Merve Tezel, 2012’de yapılan temassız harcamalar 2011 ile karşılaştırıldığında 3 kat arttığını bildirdi.

Visa Europe CEO’su Peter Ayliffe de şirketin Avrupa’daki ekonomik dalgalanmalara rağmen 2012 yılında büyümesini sürdürdüğünü kaydetti. Visa kartlarıyla gerçekleşen alışveriş hacminin yüzde 7,9 artış kaydederek 1,3 trilyon Euro’ya ulaştığını aktardı. Avrupa’da Visa kart harcamalarının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan banka kartlarının alışveriş hacminin ilk defa 1 trilyon Euro eşiğini aştığını belirten Ayliffe, “Banka kartları 2012 yılında da hızlı büyümesini sürdürürken e-ticaret, Visa sistemleri üzerinden geçen alışveriş hacminde yüzde 20’lik paya ulaşarak en hızlı büyüyen iş alanımız oldu. Pazar olgunlaştıkça bu büyüme de devam edecek.” dedi.


Toplantı notlarının yer aldığı basın bülteni ve görselleri ekte bilginize sunuyoruz.

Fotoğraf altı(soldan sağa): Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Visa Europe CEO’su Peter Ayliffe, Visa Europe Türkiye Üye İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı Merve Tezel

Editör: TE Bilisim