Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memleketi Batman’da vergi rekortmenlerinin ödül törenine katıldı.

Törende verginin bir hizmet olduğunu belirten Şimşek, “Türkiye’de vergi çok yüksek diye bir algı var maalesef. Sokaktaki vatandaşa bakarsanız her şey vergi. Oysa Türkiye’de sanıldığı kadar, iddia edildiği kadar vergi yüksek değildir. OECD ülkelerinin ortalamalarına göre vergi yüzde 20, Türkiye’de ise yüzde 13′tür. Türkiye bu ortalamanın çok altındadır” dedi.

GEÇEN YIL VERGİLER YÜKSEK DİYORDU

Türkiye’de vergi yükü bakımından oranda değil, yükün dağılımında büyük sorun yaşanıyor. ”Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması” temel ilkesi, Türkiye’de kayıt dışılık, yüksek vergi kaçağı ve diğer nedenlerle yeterince uygulanmıyor. Bu durumu iyi bilen Maliye Bakanı da zaten 3 Ağustos 2012′de yine Batman’da Türkiye’de 4-5 üründe vergilerin çok yüksek olduğunu söylemişti. Şimşek, “Nedir bunlar? Akaryakıt ürünleridir, sigaradır, alkollü içkilerdir, otomotiv, iletişimdir” ifadelerini kullanmıştı.

BÜTÇEYİ  DOLAYLI VERGİLER AYAKTA TUTUYOR

Geçtiğimiz yıl vergilerin yüksek olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Şimşek’in şimdi “İddia edildiği kadar vergi yüksek değil” demesi şaşkınlık yarattı. Çünkü 2013 bütçesinde de değişen bir şey yok. Hükümet bu yıl 318 milyar lira vergi toplamayı planlıyor.

AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor

Gelir ve Kurumlar Vergisi gibi tüzel ve gerçek kişilerin gelirinden alınacak dolaysız verginin payı düşük kaldı. Buna karşılık harcamalar üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) gibi dolaylı vergilerin payının yüksek olması dikkat çekti. Bu durum, kamu harcamalarında yükün dar gelirliye fatura edileceği anlamına geliyor. Yeni yılda tüketicinin 83 milyar liralık ÖTV, 36 milyar liralık KDV ödeyeceği hesaplanıyor. Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi, harçlar ve diğer kalemlerle birlikte vatandaşın cebinden yaklaşık 150 milyar lira çıkacak. Dolaysız vergi geliri miktarı ise 92 milyar lira.

BAKAN KIYASLAMA YAPIYOR AMA…

Vergi yükünde OECD ülkelerinin ortalamalarını veri alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin vergi adaletsizliğindeki şampiyonluğundan hiç söz etmiyor.
Türkiye’de mal ve hizmet üzerinden alınan vergilerin toplam vergiler içerisindeki payı yüzde 47,7 düzeyinde bulunuyor. Türkiye bu oran ile 34,7 olan OECD ortalamasını bile aşıyor.
Mal ve hizmet vergisinin toplam vergiler içerisindeki payı ABD’de yüzde 4,7, Kanada’da yüzde 17,7, Japonya’da yüzde 19, Fransa’da yüzde 21,2, İspanya’da yüzde 21,9, İtalya’da yüzde 24,6, Belçika’da yüzde 25,1, Almanya’da yüzde 28,1, Lüksemburg’da yüzde 28,4, Avusturya’da yüzde 29, Avustralya’da yüzde 29,8, Hollanda’da yüzde 30,1 ve Norveç’te yüzde 32,2 düzeyinde bulunuyor.

Editör: TE Bilisim