Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi "Fuar İzmir", 25 Mart 2015'te, ülkenin en büyük fuar organizasyonu Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı-MARBLE 2015 ile kapılarını açacak. Temeli 2013 yılında atılan yeni fuar kompleksi, İzmir’in fuarlar ve kongreler şehri olma hedefi doğrultusunda Kültürpark’ın inşasından sonraki en büyük adım niteliğini taşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fuar İzmir için 400 milyon TL’lik yapım maliyeti ve kavşak, monoray projeleriyle birlikte özkaynaklarından yaklaşık 600 milyon TL yatırım yaptı. Tesisin kurulduğu 337 bin metrekarelik alandaki kamulaştırmalar için de 40 milyon TL harcandı. Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi olarak inşa edilen Fuar İzmir’le birlikte şehre yeni ve büyük çaplı fuarlar kazandırılması, mevcut fuarların ise büyütülerek uluslararası alana taşınması hedefleniyor. Açılıştan önce basın mensuplarıyla biraraya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hem Fuar İzmir’i hem MARBLE 2015’i tanıttı. Kocaoğlu, "Bugün Türkiye'de ve dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Fuar İzmir, arazinin kamulaştırmasından inşasına varıncaya kadar bir yerel yönetim tarafından gerçekleştirilen ilk projedir." dedi.

‘BEŞ EYFEL KULESİ YAPILACAK KADAR DEMİR KULLANILDI’

Başkan Kocaoğlu, şehir merkezine 15 dakika, havalimanına ise azami 10 dakika mesafede kurulan tesisin, başta fuarcılık olmak üzere İzmir'deki birçok sektör için kaldıraç olacağını kaydetti. Böyle bir projeyi başarmanın ve 400 milyon TL tutarındaki yapım maliyetini sadece Büyükşehir Belediyesi imkanlarıyla karşılamanın haklı gururunu yaşadıklarını dile getiren Kocaoğlu, "Ayrıca ESBAŞ İZBAN istasyonundan alana yapacağımız monoray ve yeni iznini aldığımız trompet kavşakla birlikte tahmini 600 milyon liraya çıkacağını hesaplıyoruz. İkinci etapla birlikte maliyeti 1 milyar lirayı bulacak bir projeyi hayata geçirmiş olacağız." şeklinde konuştu. İnşaatın aşamaları hakkında sayılarla örnekler de veren Kocaoğlu, şunları kaydetti: "Bu inşaata bugüne kadar harcadığımız demirle beş tane Eyfel Kulesi inşa edilebiliyor. Dökülen betonlarla 100 metrekarelik 6 bin konut inşa edilebiliyor. Çakılan kazıklar, 240 bin metrekare inşaaat alanı, otoparklarıyla dev bir proje, bir kompleks burası. İzmir'e, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

‘FUAR EKONOMİSİ EN AZ BEŞ KAT BÜYÜYECEK’

Fuar İzmir'i İzmir Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. (İZFAŞ)'nin işleteceğini aktaran Kocaoğlu, "Şu anda birçok fuar firması, İzmir'de fuar etkinliği gerçekleştiriyor. Yeni dönemde hem İZFAŞ hem de diğer fuarcılık firmaları, çıtalarını mutlaka yükseltecekler. Kültürpark'taki fuar etkinliğinin, iş bağlantıları hariç kentteki hizmet sektörüne bıraktığı paranın 600-800 milyon TL civarında olduğu tahmin ediliyor. Bunu 23 bin 500 metrekare alanda gerçekleştirdik. Şu anda potansiyelimiz beş misli daha büyük. Fuarcılığımızı yapıldığı alana paralel olarak büyüterek, İzmir'in hizmet sektörünün de bu oranda büyümesi gerektiğine inanıyoruz ve bunu hedefliyoruz. Üç beş yıl içinde bunu hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Örneğin bu yıl MARBLE'da bin 60 gencimiz çalışacak, bu da fuarcılığın kente önemli bir katkısıdır." diye konuştu.

‘YENİ FUAR ALANIYLA MARBLE 2015 PATLAMA YAPTI’

Başkan Kocaoğlu, şehirdeki bütün fuar etkinliklerini yeni yerinde büyüteceklerini ve bunun ilk örneğinin de MARBLE olacağını söyledi. Fuar İzmir’deki ilk etkinlik olacak MARBLE 2015’in sadece yüzölçümü olarak değil, stant sayısı ve katılımcı firmalar açısından da tarihî bir yıl yaşadığına dikkat çeken Kocaoğlu, şu bilgileri verdi: “MARBLE’da bu yıl stant sayısı yüzde 64, katılımcı sayısı ise yüzde 31 oranında artış gösterdi. Fuar için kullanılan brüt alan yüzde 168, stant alanı ise yüzde 70 oranında büyüdü. 2014 yılında düzenlenen MARBLE’da 463 kişi istihdam edilirken bu yıl bu sayı bin 60’a yükseldi.”

‘KÜLTÜRPARK KENTLİYLE YAŞAYACAK’

Basın mensuplarının Kültürpark'ın geleceğine ilişkin sorularını da cevaplayan Başkan Kocaoğlu, "Fuar İzmir'in temel atma sürecinin ardından, Kültürpark'ın ne olacağı konusunda yoğun bir çalışma başlattık. Çalıştaylar düzenledik. Burası 1. derece doğal sit alanı. 90'lı yıllarda kabul edilen yarışma projesi çerçevesinde Kültürpark'ın kültür, sanat, spor etkinliklerine evsahipliği yapacağı, A'dan Z'ye restore edileceği ama inşaat yoğunluğunun arttırılmayacağı bir alan düşünüyoruz. Bizim yönetimimizde Kültürpark'a stat yapılması söz konusu değil. Aksine mevcut yapılardan da arındırıp kentlilerin nefes alacağı bir mekan haline getireceğiz.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim