Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek Trafik kanununda yeni dönem! Cezalar peş peşe gelecek
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Ticaret ve Sanayi Bakanı Sinan Çelebi, senelerce yönünü Batı'ya dönen Türkiye'nin artık kendi coğrafyasına dönmesinin büyük bir erdemlilik olduğunu belirtti.

Türk Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği (TURİYAD) ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) konferans salonunda düzenlenen 'Irak'ta İş Fırsatları Zirvesi'nde konuşan Çelebi, Türkiye'nin senelerce yüzünü Batı'ya döndüğüne dikkat çekti. Türkiye'nin yüzünün artık kendi coğrafyasına dönmesinin büyük bir başarı olarak değerlendiren Çelebi, "Çünkü coğrafyadan kopmak bu kadar kolay değil, ama tekrar dönmek bence bir erdemliliktir." ifadesini kullandı. 1999'dan bu yana ortalama her ay yaklaşık 3 Türk firmasının bakanlıklarında kaydının yapıldığına işaret eden Çelebi, "3 -4 kişi Türkiye'den gelip oradaki yerli bir firmayla çalıyor. Türkiye'nin tekrar coğrafyasını ele alması, cesur kararlar alması bu sonucu vermiştir. Bu bakımdan hem kendimizi hem devletimizi tebrik ederim." dedi.

Neçirvan Barzani'nin bakanlar kurulunda Türkiye'ye öncelik tanınması yönünde talimatlar verdiğine dikkat çeken Çelebi, Neçirvan Barzani'nin 'Tüm ilişkilerinizde, ister ekonomi ister politika ister sosyal ve diğer alanlar olsun Türkiye'ye öncelik tanımak lazım' dediğini kaydetti.
İlişkiler bu yönde gelişirse birçok sorunun çözüleceğini anlatan Çelebi şöyle devam etti: "Kuzey Irak'taki tüm büyük işler, oteller, hava alanları, fabrikalar tümü ana caddeler, otobanlar Türk firmalar tarafından başarıyla inşa edilmiştir. O bakımdan Türk firmaları Kuzey Irak'ta her yerde kök salmış. Toplum tarafından kabul görmüş hiç kimsenin evinde 5-10 üründen daha az Türk malı yok.''

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ise Irak'ın dünya ekonomisinde yeni yüzyılın en önemli oyuncularından biri olmaya aday olduğunu söyledi. Sadece Kuzey Irak'ta yabancı yatırımların miktarının 20 milyar doları aştığına dikkat çeken Sever, bölgedeki ekonomik refahının gelişmesinde Türk iş adamları ve müteahhitlerin payının büyük olduğuna işaret etti. Irak'ın en çok ithalat yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu ve Mersin Limanı'na gelen konteynerlerin 4'te 1'inin Irak'a mal taşıdığını vurgulayan Sever, 2012'de Irak'a yaklaşık 10.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti. Türkiye'nin Almanya'dan sonra en çok ihracat yaptığı 2. ülkenin Irak olduğunu anlatan Sever, "Türkiye ihracatının yüzde 7'sini Irak'a yapıyor. Bu da cari açığımızın da yüzde 20'sine tekabül ediyor. Yani Irak ticareti olmasa cari açığımız yüzde 20 daha artacaktı. Irak, Türkiye'nin bölgesel kalkınmasında, hem bölgesel hem ülke refahının artmasında giderek daha önem taşıyor." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim