Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Türkmenistan, ilk haberleşme uydusunu 2015 yılında fırlatacak. Bu konudaki çalışmaları yürütmesi amacıyla Devlet Başkanlığı'na bağlı Ulusal Uydu Ajansı kuruldu. Uzaya fırlatacak ' Türkmen Alem' isimli uydu, Fransız Thales Alenia Space şirketi tarafından yapılıyor. Fransız şirketi, Aşkabat yönetimi ile imzaladığı anlaşma kapsamında hem uydu yapacak hem de bu uydu için Aşkabat'a 15 yıl teknik destek verecek. Bu çerçevede Ahal vilayetinde uydu kontrol merkezi inşa edildi. Merkezin açılış törenine, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da katıldı. Törende, Türkmen uydusunun 2015 yılının ilk yarısında uzaya gönderileceği belirtildi. Türkmen Alem 52.0 E uydusu, yeni açılan kontrol merkezinden yönlendirilecek.

Berdimuhamedov, uydu kontrol merkezi hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Türkmenistan halihazırda Rusya’nın Gazprom şirketine ait Yamal uydusunu kullanıyor. Türkmen televizyon kanalları bu uydu aracılığıyla yayınlanıyor. Bundan dolayı Türkmen kanallarını Rusya’nın bir çok yerinde, Hindistan, bazı Avrupa ülkelerinde izlemek imkanı bulunuyor. Ancak, Türkmen yönetimi kendi uydusu ile daha fazla alanda televizyon kanallarının izlenmesini, ülke içinde ulaşılması zor alanlarda kaliteli telefon hizmetinin sunulmasını istiyor.
Uzmanlar, iklim olarak Türkmenistan'ın net bir atmosfere sahip ve yılın 2 bin saati açık hava içinde olduğunu savunarak, Türkmen yöneticilerin ülkesindeki tarım sektörü, petrol ve doğal gaz sanayilerini de uydu aracılığı ile yakından izleyebileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim