Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi! Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi!
Türkmenistan, Güney Asya’nın hızla kalkınan ülkesi Hindistan ile ilişkilerini geliştiriyor. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yapılan 4. Hükümetlerarası ekonomik işbirliği toplantısında, ikili münasebetlerin geliştirilmesi adına önemli kararlar alındı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanı Yardımcısı Raşit Meredov ve beraberindeki heyet, Hindistan’da temaslarda bulundu. Türkmen heyeti, Hindistan’ın dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Shri Ahamed tarafından kabul edildi.

Taraflar enerji, ticaret, ulaşım, iletişim, sivil havacılık, enformasyon teknoloji, kültür, eğitim ve vize konusunda karşılıklı fikir teatisinde bulundu. Türkmen gazını güney Asya pazarına taşıyacak olan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesi de ön plana çıktı. Hem Türkmen hem de Hindistan tarafı, bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi için çaba göstereceği konusunda mutabık kaldılar. Hindistan, bu projeye büyük önem vererek, enerji alanında Türkmenistan’ın önemli bir ortak olarak gördüğü bildirdi.

Son yıllarda ülkeler arasındaki ticarette artış yaşandığı ve dış ticaret hacminin yüzde 67 oranda artarak, 60 milyon dolar seviyesine ulaştığı belirtildi. Türkmen tarafı, Aşkabat ile Goa şehirleri arasında uçak seferlerinin yapılması konusunda teklifte bulundu. Bunun turizm işbirliğinin de geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağı ifade edildi.

Taraflar, ticaret ve ekonomik işbirliğinin arttırılması için ortak çalışma grubunun kurulması yönünde anlaştılar.

Türkmen heyeti, Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, Dışişleri Bakanı Salman Hurşid ve Petrol ve Doğalgaz Bakanı Veerappa Moily ile görüşmelerde bulundu.

Editör: TE Bilisim