Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi! Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi!
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov'un davetlisi olarak Taşkent'te resmi temaslarda bulundu. Berdimuhamedov ile Kerimov, uluslararası ve bölgesel konuları, Afganistan'daki son gelişmeleri, bölgede su kaynaklarının verimli kullanılması, iki ülke arasında başta enerji ve ulaştırma sektörü olmak üzere diğer alanlardaki işbirliği konularını değerlendirdi. Liderler ortak bildiri imzalarken, ülke yetkilileri ticaret, ekonomi, turizm, sağlık ve ulaştırma başlıkları altında 10 civarında işbirliği anlaşmasına imza attı.

Resmi görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Berdimuhamedov, Özbekistan'ı yakın ortak olarak gördüklerini ve bu ülkeyle stratejik alanlarda işbirliğini arttırmak istediklerini kaydetti.

İkili ilişkilerde enerji ve ulaştırma sektörlerinin stratejik boyut kazandığını söyleyen Türkmen lider, "Türkmenistan'dan Çin'e doğru yıllık kapasitesi 25 milyar metreküp olan Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan üzerinden geçen bir boru hattı inşası öngörülüyor. Daha önce de, Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin boru hattını çektik. Bu projelerin ilgili ülkelere ciddi ekonomik katkısı bulunuyor. Ayrıca, Özbekistan ile ulaştırma sektöründe de işbirliğine sıcak bakıyoruz. Orta Asya'yı Avrupa ve Ortadoğu'ya bağlayacak güçlü ulaştırma koridorlarının kurulmasını hedefliyoruz. Türkmenistan Hükümeti olarak, Özbekistan-Türkmenistan-Hazar Denizi-Güney Kafkaslar, buradan da Gürcistan, Türkiye, Romanya ve diğer ülkelerin Karadeniz'deki limanlarına ulaşmak için işbirliğine hazırız. 2011 yılında Aşkabat'ta Özbekistan-Türkmenistan-İran-Oman ulaşım koridoru için imzalar atıldı. Ayrıca, Orta Asya-Çin demiryolunun kurulmasını da değerlendirebiliriz" dedi.

Berdimuhamedov, görüşmede Afganistan'daki problemleri de ele aldıklarını kaydederek, bu ülkeyi bölgesel ve uluslararası ekonomik projelerine çekmek için çaba gösterdiklerini belirtti. Afganistan'a her türlü yardıma hazır olduklarını söyleyen Türkmen lider, Afganistan'daki problemlerin sadece ve sadece diplomatik yollarla çözülmesi için gayret edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Özbek lider Kerimov ise konuşmasında, görüşmelerde bölgedeki güvenlik konularını da ele aldıklarını, tehditlere karşı ortak mücadele edilmesi konusunda anlaştıklarını kaydetti. Kerimov, iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığını kaydederek, 2014 yılında bu rakamın 413 milyona ulaştığını, 2015 yılının Ocak-Ağustos aylarında 245 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Editör: TE Bilisim