Türkiye’de enflasyon nasıl yenilir Türkiye’de enflasyon nasıl yenilir
Zengin enerji kaynaklarına sahip Türkmenistan, turizm sektöründe de büyümek istiyor. Hazar Denizi’nin kıyısında turizm bölgesi oluşturan Türkmen hükümeti, Birleşmiş Milletler ile turizm sektöründeki işbirliğinin güçlendirecek.

BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Genel Sekreteri Taleb Rifai, Türkmenistan’a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile bir araya gelen Genel Sekreter Rifai, bu ülkenin turizm imkanları ile tanışmak amacıyla bir ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi. Geçen yıl Londra’da düzenlenen uluslararası turizm fuarında Türkmenistan’ın turizm imkanları hakkında bilgi edindiğini belirten Rifai, Hazar’ın kıyısındaki Avaza turizm bölgesi projesini 21. asrın dev projesi olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Türkmenistan’ın tarihi mekanlara da zengin bir ülke olduğunu söyleyen Genel Sekreter Rifai, kadimi Merv, Köneürgenç, Nisa gibi tarihi yerlerin yabancı turistlerin ilgisini çektiğini söyledi. Avaza turizm bölgesinin ekoturizm, spa ve resort açısından yeni imkanlar oluşturan bir bölge olduğunu ifade etti.

Rifai ayrıca, Türkmenistan’ın turizm sektörünün kalkınması için gereken desteği verecekleri taahhüdünde bulundu.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, turizm sektörünün geliştirilmesi için büyük bir çaba gösterdiklerini kaydederek, zengin tarihi geçmişe sahip olan Türkmenistan’ı eşsiz bir açık hava müzesi olarak adlandırabileceklerini söyledi. Turizm sektörünün kalkınması için 2012-2016 ulusal kalkınma programı hazırlandığını belirten Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın yeni turizm haritasının tanıtıldığını bildirdi.

UNWTO Genel Sekreteri Rifai, Türkmenistan temasları kapsamında bugün Hazar’ın kıyısındaki Avaz turizm bölgesini gezecek.

2007 yılında başlatılan Avaza turizm bölgesi projesi kapsamında Hazar’ın Türkmen kıyısında yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım ile turizm alanı oluşturuldu. Bölge turizm sezonunda 3 bin kişiye hizmet verirken, önümüzdeki yıllarda açılacak oteller, dinlenme tesisler ile birlikte bu sayı 7 bine ulaşacak. Antalya’ya benzeyen turizm bölgesinin inşaatında Türk şirketleri önemli rol oynuyor.

Editör: TE Bilisim