Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Çözüm Süreci’nin iktisadi kısmında somut adım atma amacıyla Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından hayata geçirilen Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGEP) tanıtıldı. Toplantıda konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, bölgeler arası gelişmişlik farkı konusunda Türkiye’nin durumunun iç açıcı olmadığını söyledi.

Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) ev sahipliğindeki toplantıda, federasyon olarak hazıladıkları 'Orta Gelir Tuzağı, Hangi Türkiye' başlıklı raporlardan alıntılar yapan Onatça, Türkiye’nin 81 kentinden 40’ının orta gelir tuzağı tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Kalan 41 kentten 27’sinin orta gelir tuzağından öte düşük gelir tuzağının içerisinde olduğunu anlatan Onatça, “Geriye kalan başta İstanbul olmak üzere çevresindeki 14 kentin orta gelir tuzağında yer almadığı ancak bunun Türkiye’yi gelişmiş ülkeler ligine taşıyamayacağı gerçeğiyle yüzleştik. Gelir dağılımı bakımından kötü bir tabloyla karşı karşıyaydık. Bölgelerarası gelişmişlik farkı penceremiz de iç açıcı değil. Dünyada her ülkenin bölgeleri arasında gelişmişlik farkı var ama bu farklılık İsviçre’de 1.6, Kanada’da 2.7. En kötü durumdaki ülkelerde 4,5 kat, Türkiye’de bu farklılığın oranı 4,3.” dedi.

Sadece teşvik enstrümanlarıyla bölgelerarası gelişmişlik farkını ortadan kaldırabilmenin mümkün olmadığının altını çizen Onatça, “Bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması noktasında Çözüm Süreci’ne büyük önem veriyoruz ve bu noktada tarafız. Çözüm sürecinin iktisadi kısmında somut adım atma amacıyla TÜSİAD işbirliğiyle Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) hayata geçirildi. Türkiye, Doğu ve Güneydoğu'sunu barışla, kardeşlikle, sevgiyle, eğitimle ve yatırımla donatmak zorunda. Bunun sağlanması durumunda büyüme rakamlarına 1 puan artı oranda yansıyacaktır. Bu çok önemli bir puandır.” ifadelerini kullandı.

Onatça, Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulması için bölgelerarası gelişmişlik farkını ortadan kaldırması gerektiğini belirtti.

“CEYHAN ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ, BÖLGEYİ ENERJİDE SÖZ SAHİBİ YAPACAK”

Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (Çukurova SİFED) Başkanı Süleyman Sönmez ise Orta Asya ile Orta Doğu’dan gelen boru hatlarının, Türkiye’yi büyük enerji oyununun vazgeçilmez bir aktörü haline getirdiğinin altını çizerek, “Türkiye’den beklenen, enerjinin en güvenli bir biçimde dünyaya sunulmasıdır. Türkiye, bu enerjiyi sunarken bölgesel dengeleri gözeterek sürdürülebilir güvenlik projesi ortaya koymak ve bunu uygulamak zorundadır. Bu bağlamda, Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının kapasitesinden daha yüksek olması ve Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının transit petrol geçişi ile daha verimli kullanılmasının Ceyhan’ın stratejik önemini artırdığı gibi yapılacak yatırımlara olumlu katkısı olacağı değerlendirilmektedir. Son tahlilde dünyanın en büyük petrol terminali haline gelecek olan Çukurova’da, geleceğin enerji politikalarına yeni bir yön verilmesi gerekmektedir. Kurulması planlanan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, ülkemiz ekonomisi için lokomotif bir güç olacağı gibi hem bölgemizi hem de ülkemizi enerjide söz sahibi haline getirecektir.” şeklinde konuştu.

Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Sefa Noyaner de tıkanan Marmara Bölgesi’ne alternatif düşünüldüğünde Çukurova’nın ön plana çıktığını anlatarak, “Adana hinterlandının bu özelliklerine ilave olarak, 351 sanayi kuruluşunun üretimi sürdürüp, yeni genişleme alanları açmakta olan güçlü Organize Sanayi Bölgesi, deniz, kara, hava ve demiryolu olanakları, Ortadoğu, Asya ve Afrika pazarlarına yakın bulunmasıyla konumunu güçlendirmektedir. İhracatın 1.8 milyar dolar olarak gerçekleştiği, 2023 vizyonunda kendisine 10 milyar dolar hedef belirleyen Adana, bu rakamları çok rahat aşabilecek kapasitedir. Yapılması gereken, güç birliğimizle bu devi uyandırmaktır.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) hakkında bir sunum yaptı.


Editör: TE Bilisim