Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
Mersin'de tarım sektörüne plastik boru alanında üretim yapan Ardent Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Göksel Altuntaş, TUSKON sayesinde dünyaya açılmayı öğrendiklerini söyledi. TUSKON’un organizasyonları ile sadece Afrika’yı değil Latin Amerika’yı da keşfettiklerini kaydeden Altuntaş, 20 ülke ile ticaret gerçekleştirdiklerini, önümüzdeki dönemde Latin Amerika’ya yatırım yapmayı planladıklarını kaydetti.

TUSKON Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra Mersin Özel Yıldırımhan Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yürüten Altuntaş, tam bir eğitim gönüllüsü. Milli ve manevi değerlere bağlı genç nesillerin yetişmesi için yoğun bir mesai harcayan Göksel Altuntaş, eğitim çalışmaları için maddi ve manevi fedakarlıklarda bulunuyor. Şirketine harcadığı vaktinden daha fazlasını yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Yıldırımhan Eğitim Kurumları bünyesindeki okulların gelişimi için harcıyor. Yeni nesle sahip çıkma adına okul yatırımlarını artırmak ve daha fazla çocuğa sahip çıkmak için sürekli yönetim kurulunun diğer üyeleri ile kafa yoran Altuntaş, bu işten büyük bir keyif de alıyor.

Firmalarının 1979’da kurulduğunu ancak 2007 yılında 5 ülkeye ihracat yaparak sektörde anılmaya başladıklarını ifade eden Göksel Altuntaş, şu anda Ardent Grup olarak 20’nin üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını ifade etti. İşadamı Altuntaş, ihracat yaptıkları ülke sayısını artmasındaki en büyük payın TUSKON aracılığıyla yurt dışında katıldıkları ticaret programları ve fuarlar olduğunu belirtti. Tarımsal sulama boruları, yağmurlama, damlama, peyzaj, koruge, inşaat alt ve üstü yapı, kablo muhafaza boruları ile bunlara ait ek parçalar ürettiklerini anlatan Altuntaş, yurt dışına yaptıkları ihracata dikkat çekti. Altuntaş bunların yanında yurt içi ve yurt dışına projeli sulama ve altyapı uygulamaları da yapan firmaları bünyesinde 11 tane ziraat mühendisinin bulunduğunu söyledi. 2012 yılında yurt dışında 3 tane fuara katıldıklarını anlatan Altuntaş "Bunlardan hızlı bir şekilde somut sonuçlar aldık. Afrika'nın en uzak ülkelerine bile satış yaptık. Ülke olarak ticaret hacmimizin yok denecek kadar az olan bu ülkelere satışımızı TUSKON Evrensel A.Ş'nin düzenlemiş olduğu bir fuarda gerçekleştirdik." diye konuştu.

İhracata yönelik üretim kapasitelerini artırarak Güney Amerika ülkelerine dahi satabilecekleri ürün olan yassı damlama boruları üretmeye başladıklarını vurgulayan Altuntaş, "Bu doğrultuda 2013'ün Mayıs ayına kadar katılacağımız 6 fuar anlaşması yaptık. Bunun yanında TUSKON ve Mersin Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ASİAD) düzenleyeceği yurt dışı ticaret gezilerine ve programlarına katılma kararı aldık." dedi. Latin Amerika ülkelerinin çok uzak olmasına rağmen daha önceki gezilerinden edindikleri deneyim nedeniyle ihracatlarının bir birini tamamlayan ürünler olduğunu gördüklerini anlatan Altuntaş, "Yani Meksika'nın ithalat kalemlerinin bizim ihracat kalemlerimizin yüzde 85'ini oluşturduğunu gördük. Buradaki işadamlarının Türkiye'nin geleceğinin Latin Amerika ülkelerinde olduğunu söylemesi bizleri heyecanlandırdı. Başlangıçta ticari alışveriş yaparken ileride ortak yatırımlar yapmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

İhracatta Afrika ülkelerinin önemine de değinen Altuntaş, buraların kendileri için bakir bir pazar olduğunu vurguladı. Avrupalılar sürekli oralarda yatırımla birlikte arazi satın aldıklarına vurgu yapan Altuntaş" Ancak oradaki insanlar Türk insanını çok seviyorlar, çünkü atalarımız bizi mahçup edecek bir iş yapmamış. Dillerine, dinlerine , örf ve adetlerine dokunmamış. Adaletle hükmetmiş. İhracatı geliştirme sürecinde o bölgelerden partner arayışlarımız TUSKON ve üye dernekler aracılığıyla sürüyor." dedi.

Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu ülkelerinde ise alt yapı plastik borularında pazar bulduklarını anlatan Altuntaş, Irak'ın ise Türkiye ve kendileri için büyük bir pazar olduğuna dikkat çekti. Kültürel birliktelik bulunan Irak'ın yeni kuruluyor olmasının büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Altuntaş şunları kaydetti: "Irak'ın en hızlı ve kaliteli malzemeyi coğrafi olarak Türkiye'den temin edebilmesi büyük bir şans. Orada Ortadoğu'nun en büyük park projesine ortak olduk ve iki yılda başarıyla bitirdik. Sadece Irakla değil Türki cumhuriyetlerde de benzer projeler araştırmaya başladık."

Altuntaş, önümüzdeki yıllarda ise Orta Afrika'ya açılmayı planladıklarını belirterek bu yıl Nijerya'da yapılacak bir fuara katılarak talep araştırmasında bulunacaklarını söyledi. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) 2012 yılı itibariyle kurduğu en büyük damlama sulama sistemini firmalarının aldığını anlatan Altuntaş "Bu işin bitimiyle birlikte buradan elde ettiğimiz referansla dünyanın çeşitli bölgelerinde de benzer uygulamaya girmeyi planlıyoruz. Bunu referans olarak göstereceğiz." dedi.

İşadamlarına 'yurt dışına açılın' çağrısında bulunan Altuntaş Yurt dışına açılmakta tereddüt etmesinler. Şu anda yurt dışına açılmak için ortam çok müsait. Devletimizin özellikle fuarlara yüzde 70'e varan ciddi desteği var. Yarın Türk Cumhuriyetleri gibi Afrika pazarı da dolduğu zaman keşke dememek için fırsatları iyi değerlendirmeliyiz." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim