Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi! Almanya’da Hans, Türkiye’de Niyazi’nin emeklilik mukayesesi!
Türkiye Ziraatçılar Derneği, Rusya’nın buğday ihracatına getirdiği sınırlamaların Türkiye’yi etkileyeceğini belirterek, "Türkiye açısından da acil önlemler alınması gerekiyor." dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği, Rusya’nın buğday ithalatına getirdiği kısıtlamalarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Türkiye’nin 2014 yılına ilişkin buğday üretiminin 19 milyon ton olduğunun belirtildiği açıklamada, "Bu rakam Türkiye'nin 19 milyon ton olarak tahmin edilen buğday tüketimine denk geliyor. Ancak 2014 yılında yaşanan olumsuz iklim koşulları nedeniyle buğday kalitesi bir çok bölgede düşmüş bulunuyor. Bu da Türkiye'nin 2015 yılında dışarıdan kaliteli buğday ithal edeceği anlamına geliyor. Türkiye, tüketim düzeyinin üzerinde üretim yapsa bile kaliteli buğday açığı nedeniyle her yıl ortalama 3,7 milyon ton buğday ithal ediyor. Bu yıl ortalarında buğday ithalatına duyulan ihtiyaç göz önüne alınarak TMO'ya sıfır gümrük vergisiyle 2,5 milyon ton buğday ithal etme izni verilmişti." ifadelerine yer verildi.

Dünyada buğday fiyatlarının son bir-iki aya kadar oldukça düşük seyrettiği ancak Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sonrası Rus ekonomisinin sarsıldığının belirtildiği açıklamada, şunlar dile getirildi:

"Dünya buğday ticaretinde sahip olduğu yüzde 14 payla önemli buğday ihracatçılarından biri olan Rusya'da rublenin değer kaybı buğday ticareti yapan şirketleri ihracatı artırmaya yönlendirdi. Bunun üzerine Rusya'da buğday fiyatları son yılların en yüksek seviyesine fırlarken ekmek fiyatları da tırmanmaya başladı. Rusya bu durumu önlemek için buğday ihracatına açık ya da örtülü kısıtlamalar getirdi. Bu nedenle Rus buğday ihracatçıları yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanıyor. Bu da son günlerde dünya buğday fiyatlarının tırmanmasına yol açıyor. Rusya Tarım Ürünleri İhracatçılar Birliği, Rusya’dan en fazla buğday satın alan Türkiye, Mısır, Hindistan ve Ermenistan’ın ihracata konulan ek vergilerde kapsam dışı bırakılacağını açıkladı. Ancak, yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı Türkiye açısından da acil önlemler alınması gerekiyor."

Editör: TE Bilisim