Türkiye’de enflasyon nasıl yenilir Türkiye’de enflasyon nasıl yenilir
Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (BDKKYB) Türkiye’nin ilk, ‘Entegre Damızlık Üretim Çiftliği’ni kurmak için harekete geçti. BDKKYB Başkanı Yıldırım Oran kurmak istedikleri tesiste; koyun ve keçi ırklarının ıslahı için AR-GE çalışmaları laboratuvarları, suni tohum ve embriyo üretimi de yapılmasını hedefledikleri ve ultrasonografi gebelik muayenesi ve laparoskopik suni tohumlama eğitimleri vermeyi planladıkları örnek çiftlik kurmak istediklerini vurguladı.

    Ülke hayvancılığına büyük katkı saplayacak, bilimsel araştırmaların yapılacağı projenin hayata geçirilmesi için, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil’den destek isteyen BDKKYB Başkanı Oran, “Sadece hayvancılıkta ileri gitmiş ülkelerde bulunan böyle bir tesisi ülkemizde de yapabiliriz. BDKKYB teknik ekibi tarafından geliştirilen projede çok önemli detaylar var. Projenin uygulanması için gerekli olan 350 dönüm araziye ve devlet tarafından sağlanacak maddi ve manevi katkıya ihtiyacımız var.” diye konuştu.

    VERİMLİ IRKLAR YETİŞTİRİLECEK

    BDKKYB Başkanı Yıldırım Oran, yetiştiricilerin ekonomik yollarla suni tohumlama yapabilmesi ve damızlık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirdikleri projenin ülke hayvancılığını gelişmesine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Proje kapsamında damızlık küçükbaşların sera barınaklarda yetiştirileceğini belirten BDKKYB Başkanı Yıldırım Oran, “İlk etapta bin başlık bir proje hazırladık. Türkiye’nin iklim koşullarına uygun koyun ve keçi ırklarını getirip bu çiftlikte yetiştirmek istiyoruz. Hazırladığımız projede hayvanların kaba yem ihtiyaçlarını giderecek meramız olacak. Embriyo üretimi ve suni tohumlama ünitesi kuracağız. Irkları geliştirmek içinde AR-GE laboratuvarları kuracağız.” dedi.

    Başkan Oran, geçmişte Türkiye’nin yerli koyun ve keçi ırklarının yurt dışına ihraç edildiğini, bu ırkların gönderildikleri ülkelerdeki AR-GE çalışmaları ile daha verimli hale getirildiklerini, Türkiye’deki ırkların ise ilgisizlik sonucunda verimsiz hale geldiklerini söyledi. TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’den de projenin hayata geçirilmesi için gerekli olan; İPARD, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hibe kredileri ve TÜBİTAK destekleri konusunda destek isteyen BDKKYB Başkanı Yıldırım Oran şunları kaydetti: “Projeyi ilk etapta 10 bin baş olarak düşündük. Fakat o kadar büyük bir tesis için gereken kaynağı bulamayız. Böylece ilk etapta bin başlık bir tesis kurmaya karar verdik. Bunun için yaklaşık 2 milyon TL’lik kaynak bize yetecek. Bu proje ile Bursa’yı Türkiye’nin küçükbaş hayvancılık merkezi yapabiliriz. Projemiz başka bölgelerde de uygulanabilir. Bakanlık teknik kadroları bizi desteklerse daha da geliştirebiliriz.”

    AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, 2013 yılı Türkiye bütçesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bütçesine 9 milyar liralık hibe desteği kalemi konulduğunu belirtti. Şahin şunları söyledi: “Daha önce de ifade ettiğim gibi, bu para Türkiye’nin 2002 yılı yatırım bütçesine eşittir. AK Parti iktidarında Türkiye her alanda büyük işler başardı. Bu başarının asıl mimarı da Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır.”

    Yenişehir Belediyesi tarafından proje için yatırım alanı bulunması halinde yatırım için gerekli kredi ve hibe destekleri için gereken girişimleri yapacağını da vurgulayan Hüseyin Şahin, “Bu işi hayırlı bir sonuca taşımak için ciddi bir çaba harcayacağım, genel hatları ile yapılmak isteneni doğru buldum.” dedi.

    Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil de projenin çok güzel hazırlandığını söyledi. Başkan Cingil, talep edilen arazi için Belediye İmar Müdürlüğü’nce bir araştırma yapılacağını sözlerine ekledi.

    Görüşmede Yenişehir Süt Birliği Başkanı ve AK Parti Yenişehir İlçe Başkanı Nazif Tuna’da hazır bulundu. Nazif Tuna ise BDKKYB’nin projesinin Yenişehir’e ve ülke hayvancılığına büyük katkı yapacağına inandığını kendisinin de gereken desteği vereceğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim