Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Türk tekstil ve hazır giyim sektörü, ihracatta yeni pazarlar kazanmak için çalışmalarını sürdürüyor. Japonya’ya ihracatını arttırmak isteyen Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Japonya Tekstil İthalatçıları Derneği heyetini ağırladı. İzmir’de biraraya gelen iki ülke tekstilcileri, işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

Japonya Tekstil Federasyonu’ndan Hideki Ijuin, ülkelerindeki tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin coğrafi yakınlık, kısa temin süresi ve avantajlı fiyat sebebiyle yüksek oranda Çin’e bağımlı hale geldiğini belirterek, “Çin’deki üreticiler artık Avrupa Birliği ve ABD’ye satış yapmayı tercih ediyor. Artan işgücü maliyetleri ve para birimi Yuan’daki dalgalanmalar sebebiyle başka bir tedarikçi ülke bulmak zorundayız.” dedi. Bu sebeple sektör olarak Türkiye ile yürütülen işbirliği çalışmalarına büyük önem verdiklerini dile getiren Ijuin, “İthalatta erken temin süresi ve uygun fiyata önem veriyoruz. Markalı ürünlerin ithalatında ise bu kriterler esneyebilir. Türk üreticilerin Japonya pazarında hiç de küçük olmayan, pastanın uygun fiyatlı ve çabuk temin edilen ürünle markalı ürün arasında yer alan diliminde kendilerine rahatlıkla yer bulabileceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

‘JAPONYA’NIN TALEPLERİNİ KARŞILAYABİLECEK GÜÇTEYİZ’

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler ise sektör olarak Japon ithalatçıların taleplerini karşılayabilecek kapasitede olduklarını belirterek, prosedürleri azaltmaları çağrısında bulundu. Üretim ve nakliye süreci dışında teslimi geciktiren en büyük engelin, karşı taraftaki karar alma mekanizmasının çok yavaş işlemesi olduğunu ifade eden Kızılgüneşler, Japon ithalatçıların kendilerini bu yönde revize etmesini beklediklerini dile getirdi. Türkiye’nin, yıllık 24 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracatıyla bu alanda en büyük ülkelerden birisi olduğunu hatırlatan Kızılgüneşler, şöyle devam etti: “Ne yazık ki Japonya’ya ihracatımız, sadece 38 milyon dolar seviyelerinde. Ege İhracatçı Birlikleri’nden 2011 yılında tüm dünyaya yaklaşık 1,5 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatı yapılırken Japonya’ya sadece 3 milyon dolar seviyelerinde oldu. Hem Türkiye genelinden hem Ege Bölgesi'nden yapılan ihracatta Japonya’nın payı yüzde 1’i bulmuyor. İki ülke arasında yapılacak işbirliğiyle bu tablonun değişeceğine inanıyoruz.”

Görüşmelerin ardından İzmir’de yerleşik bir tekstil ve bir konfeksiyon firmasını ziyaret eden Japon heyet, Ankara’da Ekonomi Bakanlığı, İstanbul’da ise İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri yetkilileriyle görüşecek.

Editör: TE Bilisim