Yükselen beyaz et fiyatları hem şarküteri esnafını hem de vatandaşı kara kara düşündürmeye başladı. Geçen yıla oranla aşırı derecede yükselen beyaz et fiyatları, Ramazan ayının dolayısıyla daha da yükseldi.

Vatandaş, fiyatlardaki artış yüzünden kırmızı et alamazken, tavuk eti de 3 ayda yüzde 50 artarak cep yakmaya başladı. Daha önce de yapılan zamlarla hem vatandaşı hem de esnafı mağdur eden tavuk fiyatları, her geçen gün daha da yükseliyor.

Geçen eylül ayından bu yana yüzde 150'lik bir zam gören tavuk, son 3 ayda yapılan zamlarla yeniden yüzde 50 arttı. Yapılan zamların ardından tüm piliç ve tavuk bagetin fiyatı 8 TL’den 12 TL’ye, tavuk göğüsün fiyatı 12 TL’den 18 TL’ye, tavuk kanatın fiyatı ise 13 TL’den 18 TL’ye yükseldi.

Geçtiğimiz Ramazanlarda alım gücü düşük vatandaşlar, et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle beyaz ete yönelirken, bu sene ise beyaz eti de alamaz oldu.

Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.

Döviz kuru üzerinden tavukçuluk sektöründe fırsatçılık yapıldığını iddia eden şarküteri esnafı, tavuk eti fiyatının neredeyse kırmızı et fiyatlarıyla yarıştığını belirterek, kırmızı et tüketemeyen vatandaşların artık beyaz eti de tüketemediğini söylediler.

Ramazan ayının gelmesiyle tavuk fiyatlarının yüzde 50 arttığını belirten şarküteri işletmecisi Mustafa Tozmaz, zamların kendilerinden kaynaklı olmadığını belirterek, yüksek fiyatların hem kendilerini hem de vatandaşı mağdur ettiğini söyledi.

Tozmaz, “Ramazan'dan önce tavuğun fiyatı 11 TL idi. Sarma tavuk da 12-13 TL idi. Ama Ramazan'ın gelmesiyle tavuk fiyatları 2 TL birden yükseldi. Biz bu artan fiyatları doların yükselmesine, ambalaj fiyatlarının artması, sigorta fiyatlarının zamlanmasına ve benzinin artması ile ilgili olduğunu tahmin ediyoruz.” dedi.
​

“Fırsatçılığı belli başlı üreticiler yapıyor”

Her Ramazan’da olduğu gibi bu Ramazan’da da fırsatçılık yapıldığını ifade eden Tozmaz, “Yumurta, peynir, tavuk ve et fiyatlarında fırsatçılık yapılıyor. Et fiyatları 5-6 TL artı. Ama tavuk fiyatları 2 TL arttı. 1-2 TL tonajda bu bayağı bir fiyat yapıyor. Fırsatçılığı belli başlı üreticiler yapıyor. Biz bu duruma itiraz ediyoruz ama bize doların yükselmesini, ambalaj fiyatlarının, ulaşım maliyetlerinin artmasını gerekçe gösteriyorlar. Ramazan ayı ile birlikte 11 TL olan bir ürünümüz 12,50 TL oldu. 13 TL olan bir ürün 16 TL oldu. 50 TL olan kırmızı et 65 TL oldu.” ifadelerini kullandı.

“Fiyatların düşmesini bekliyoruz”

Fiyatlar yükselmesinin satışlara olumsuz yansıdığını belirten Tozmaz, “Normalde 10 ton sattığımız bir ürün, 7-8 tona kadar düştü. Zaten bir işçi yevmiyesi 60 TL’dir. İşçi 2 kilo tavuk alıyor 30 TL veriyor ve 2 kilo tavuk almakla yevmiyesinin yarısı gitmiş oluyor. Bir günde bir kişi 60 TL kazanıyor. 2 kilo bir ürün aldığında 23-35 TL tutuyor. İnşallah bayramdan sonra bu fırsatçılıkla birlikte fiyatlar düşer, fiyatların düşmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Dar gelirli vatandaş için diğer etlere göre daha ulaşılabilir olan tavuk etinin de artık cep yaktığını ifade eden Feridun Bahçeci de son aylarda gelen zamlarla birlikte tavuk etlerinde yüzde 50 oranında artış olduğunu belirtti.

“Fakirler artık beyaz et bile yiyemiyor”

Çeşitli sebeplerle tavuk fiyatlarının arttığına dikkat çeken Bahçeci, “Şu anki fiyatlar bayağı bir yüksek. Hatta tavuk satışlarımız bayağı düştü. Normalde 13 TL'ye sattığımız bir ürünü şu an 16 TL'ye satıyoruz. Tavuk fiyatlarının bu şekilde yükselmesinin hepsi fırsatçılık değil. Doların artması, benzin ve mazotun zamlanması, ambalaj fiyatlarının yükselmesinden de kaynaklı olduğunu söylüyorlar. Ama bundan 3-5 ay önce 8 TL’ye sattığımız tüm tavuk şu anda 12 TL oldu. 1-2 TL gibi bir zam değil. Yüzde 50 oranında bir zam var. Beyaz ete çok fazla zam geldi. Normalde de zaten bildiğiniz gibi beyaz eti daha çok fakir kesim tüketiyor. Ama fiyatların yükselmesinden dolayı vatandaş, 2 kilo tavuk alacağına 1 kilo alıyor. Hatta hiç almıyor. Satışlarımız da bayağı düştü. Fiyatların çok aşırı yükseldiğini düşünüyoruz. Fiyatların düşmesini istiyoruz. Her sene yazın tüketim daha fazla olduğu için yazın fiyatlar biraz yükselirdi, ama bu sene normalin üzerinde bir yükseliş oldu. Fakirler artık beyaz et bile yiyemiyor.” diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim