Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı? Almanya Mesleki Teknik Eğitimde neden başarılı?
Sosyal ağların vergi ödememe nedenleri merak ediliyor. Vergi Müfettişi Erhan Erenoğlu, bu bağlamda “Sosyal ağlar (Facebook ve Twitter gibi), yabancı yazılım şirketleri neden vergi mükellefi değil? Bunlar diğer ülkelerde mükellef iken Türkiye’de neden mükellef değil? Kim veya kimler bu şirketlerin mükellef olmamalarını temin ediyor?” diyor.

Erenoğlu, vergi hukukunda gri alanların bulunduğuna da işaret ediyor.



Erenoğlu, şunları ifade ediyor:


“Ülkemizde yabancı cep telefonu şirketlerinin karları yüzde 2,5 dolaylarındadır! Bu şirketlerin Avrupa ülkelerinde karlılık oranları neden yüzde 20-35 dolaylarındadır? Kimler ne şekilde bu yabancı şirketlerin kar beyanları indirmektedir? Sosyal ağlar ülkemize vergi ödememektedir. Bu ağların mali direktörleri kimlerdir, bu ağlar kimlerden mali danışmanlıklar almaktadır? İyi araştırılmalı bu konular. Öte yandan bir şehrimizde 400’ü aşkın elemanı bulunan bir yazılım şirketi de vergi ödememektedir? Bu yazılım şirketine mali danışmanlık hizmetini kimler vermektedir?”


Erenoğlu, şirketlerin vergi ödememe adına yeminli mali müşavirlerden yararlandığından şikâyet ediyor.


Yeminli mali müşavir sayısının sınırlı olduğunu anlatan Erenoğlu, şöyle devam ediyor:

“Yeminli mali müşavirlik sistemi TÜRMOB denilen kurumun elindedir. Bu kurum yeminli mali müşavirlik ve mali müşavirlik imtihanlarını yapmaktadır. Bu kurumda yeminli mali müşavirlik imtihanları ile yeminlilik belgesi vermektedir. Belge adedini ele aldığımızda Türkiye’nin gerek duyduğu yeminli mali müşavir sayısının çok sınırlı olduğunu görüyoruz. Bağımsız denetimde de bunun gibi bir durum vardır. Orada da bağımsız denetçi sayısı sınırlı. Yine yeminli mali müşavirlerin bu sistemi elinde bulundurulan bir yenilik yapıldı ve bağımsız denetçilik ile yeminlilik yine ayrıcaklı grupların elinde kaldı.”

Demokrat Denetim Elemanları Platformu’nun Başkanı da olan Erhan Erenoğlu, yeminli mali müşavirlerin tek başına denetim talep ettiğini belirtiyor ve “Bu nedenle 110 bin şirket iki senedir denetlenemiyor. Tabii bu arada küçük ortakların payına ne olduğu bilinemiyor.” diyor.

Türkiye’de vergi 3 bin 500 vergi denetçisinin bulunduğunu bildiren Erenoğlu, bu sayının 12 bin olması temennisinde bulunuyor.

Vergi Denetim Kurulu’nun faydalarına işaret eden Erenoğlu, şu açıklamaları yapıyor:



“Kurul ile Maliye Bakanlığı’nda 4 ayrı unvanda denetim yapan denetim elemanları vergi müfettişleri olarak bu kurumda birleştirilmişlerdir. Bu kurul vergi denetim rekorlarını kırmaya başlamıştır. Ancak Vergi Denetim Kurulu’nun bu başarısı mali oligarşiyi tedirgin etmiştir. Vergi denetiminin etkin objektif ve devamlı olması ve denetimin ileri ülkeler gibi büyük şirketlere yönelmesinden tedirginler. Çünkü Türkiye’de büyük şirketler ile yabancı şirketlerinin mali danışmanlıkları ile mali direktörlüklerini bu oligarşiler ellerinde bulundurmaktadır. Bunlar, bu şirketlerin vergi denetimini önlemişlerdir.

Vergi Denetim Kurulu ile adım adım bu şirketlerin denetim altına alınmaya başlamasından rahatsız olmuşlardır. Bu büyük şirketleri Vergi Denetmeni kökenli müfettişler ile bu şirketler paniklemişlerdir. Bu panik ile mali oligarşi vergi denetmeni kökenli A grubu müfettişlerin bu şirketleri denetlemelerinin engellemesi için şirketleri irili ufaklı ayırmışlardır. Bununla da kalmayıp yine eski yapıda olduğu gibi büyük şirketleri B Grubu döneminden müfettişlerin kontrolü altına yeniden almışlardır. Etkin denetim gücünü de bu nedenle ısrarla geride tutmaktadırlar. Çünkü yeni kurulda A grubundan bu gruplara geçiş öngörülmüş ancak geçen müfettiş sayısı sınırlı sayıda tutulmuştur. Şu an da iade-i itibar adı altında eksiklerine rağmen oldukça başarılı bu kurulu dağıtmak ve IMF’nin 17. protokolünde dayattığı gibi Gelir İdaresi Başkanlığı altına gitmesi için ellerinden geleni yapmaktadırlar.”

Erenoğlu, mali oligarşinin ülkeyi milyarlarca lira vergiden ettiğini ve halka yeni yükler yüklediğini sözlerine ekliyor.


Cihan

Editör: TE Bilisim