Enflasyonun nedeni; güven ve panik Enflasyonun nedeni; güven ve panik
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Mersin’den Yemen’e giden bisküvi kutuları içinde çıkan kuru sıkı tabancaları silah kaçakçılığı olarak algılanmasının yanlış olduğunu belirtti. Hayati Yazıcı, söz konusu silahların ses ve gaz fişeklerini atabildiğini söyledi.


Gazetecilerle bir araya gelen Yazıcı, bisküvi kutularında ele geçirilen kuru sıkı tabancalar ile ilgili olarak “Bu materyallerin Yemen’e ihracı yasak değil. Ses çıkaran silah bir nevi oyuncak. Burada yasaları ihlal eden husus bize beyan ettikleri beyannamede materyallerin tam olarak belirtilmemesi kuru bisküvi olarak gösterilmesi.”dedi.

"SİLAH KAÇAKÇILIĞI ALGISI YANLIŞ"

Kamuoyunda bu durumu silah kaçakçılığı olarak algılanmasını yanlış bulan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tür silahların ihracı; izne tabi olan 6136 sayılı “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun” kapsamına giren silahlardan değildir. Bunların 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilmektedir. Bu tür silahların Türkiye’den ihracında beyan edilmesi şartıyla bir kısıtlama bulunmamaktadır. Müfettişlerimiz yaptıkları incelemelerde Mersin Limanından yapılan sevkiyatta silahların beyan edilmediğini tespit ettiler. Bu bağlamda ilgililer hakkında derhal yasal süreci başlattık.”

GÜMRÜKTEN GEÇEN SİLAHLAR, YEMEN’E DOĞRUDAN BİLDİRİLECEK

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, çatışma riskinin fazla olduğu bölgeye silah ihracatının mümkün olmadığını belirterek, “İleride bu tür olayların önlenmesinin yasal zeminini oluşturacak anlaşmayı imzalamak istedim. İmzalayacağımız anlaşma ile de bu tür silah sevkiyatlarını Yemen gümrük idaresine doğrudan bildirebileceğiz.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim