Türkiye’de enflasyon nasıl yenilir Türkiye’de enflasyon nasıl yenilir
 İşçiden kesilen paralarla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken para 85,3 milyar liraya ulaştı.
Ancak işsiz kaldığı için Fon’dan maaş başvurusunda bulunan 42 bin kişiye maaş verilmedi. Çalışırken her ay 12 lira işsizlik primi ödeyen asgari ücretliler devletin kapısından eli boş döndü.

Yüzde 26’lık fark var

İşsizlik Sigortası Fonu’nun verilerine göre geçen yılın ilk dört ayında 275 bin 226 kişi işten çıkarıldığı için maaşa başvurdu. Bu yılın ocak-nisan döneminde ise işsiz kalan 347 bin 136 kişi İşsizlik Sigortası Fonu’ndan maaş istedi. 

Bunların 305 binine aylık bağlanabildi. Hiçbir geliri olmayan 42 bin işsize maaş verilmedi. Önceki yılın aynı dönemine göre 72 bin kişinin arttığı işsizlik başvurusu yapan işsizlerin oranı yüzde 26 artmış oldu.

Şartlar ağır maaş düşük

Fondan maaş almak için, işçinin kendi isteğiyle değil işten atılması gerekiyor. İşten atılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeme şartı bulunuyor. Üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödeyenlere maaş veriliyor.

Yine işsiz kaldığı andan itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmak zorunda. Son üç yılda 600 gün prim ödeyen 6 ay, 900 gün sigortalı olarak çalışıp prim ödeyen işsizlere 8 ay maaş veriliyor. 1080 gün sigortalı olarak çalışıp primi ödemiş olan işsizlere 10 ay maaş ödeniyor. İşsizlik maaşı yatırılan prime göre taban 400 TL, tavan ise 954 TL olarak ödeniyor. Maaş PTT’den alınıyor.

Seçim malzemesi yapıldı

85,3 milyar lira biriken işsizlerin fonundan 12 yılda işverenlere teşvikler sağlandı. Seçim öncesi alınan 120 bin geçici işçinin maaşları da işsizin kaynağından karşılandı.  

Editör: TE Bilisim