Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) son tarihi Mayıs 2018 (seçimden önce) olan bir araştırma yayınladı. Buna göre, daha seçimin arefesinde yurt içi sermayeden 3 milyar dolar gibi bir sermayenin yurt dışına yatırıma gittiği görülüyor.

Yurt dışına çıkan paranın %58,8'i Türkiye'deki Hizmet Sektöründen... yani Ülke içinde en fazla rekabetin yaşandığı sektör bile sermayesini yurtdışına göndermiş. Normal şartlarda hizmet sektörü tersine nüfusu büyüyen Türkiye'de geçer akçe olan bir sektördür.

En azından bu sektörün yurt dışına çıkışının hizmet sektörüne ihtiyacı olan ülkelere doğru (gelişmekte olanlar) olması beklenir ama baktığınızda % 58,8 oranında Hollanda ve %19,0 oranında ABD'ye doğru olduğu görülüyor. Peşinden de %3,3 İngiltere, %3,0 Almanya, %1,5 Malta'ya gittiği görülüyor. Hizmet sektörüne ihtiyacı en az olan ülkelere doğru bir akış "ticari" olmayacağı gibi, ülkeden gidiliğini(!) gösteriyor olabilir. 

YABANCI ÜLKE VATANDAŞLIĞI İÇİN Mİ?

Yurt dışına çıkışların, yatırımın en az getirisinin olacağı gelişmiş ülkelere olmasının arkasında yatan nedenin, o ülkelere "kapağı atmak" ve göstermelik kurulan şirketlerle vatandaşlık almak şeklinde mi olduğu merak konusu.

Kısaca; YURT DIŞINA KAÇIŞ MI YAŞANIYOR? Tabi en önemli soru da şu: Haziran 2018 seçimlerinden sonra bu durum değişti mi?

(Araştırma Haziran öncesine ait)



Haberalp Ekonomi






Editör: TE Bilisim