Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, artan sebze ve meyve fiyatlarından hallerin sorumlu olduğunu söyledi. Hasadın, ucuz olmasından dolayı üreticinin elinde kaldığına dikkat çeken İbrahim Yetkin, “Üretici ‘fiyatlar düşük’ diye, hasadı elinden çıkaramıyor, tüketici ise pahalı olduğun için sebze ve meyve yiyemiyor. Haksız kazanç almış başını gidiyor.” dedi.

İbrahim Yetkin, TZD genel merkezinde yaptığı basın toplantısında, tarım ve hayvancılıkta gelinen aşama ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yetkin, son günlerde aşırı derecede artan sebze ve meyve fiyatlarında haksız kazancın yaşandığına dikkat çekti. Yetkin, üreticinin elinden 50 kuruşa çıkan domatesin, 3,5 TL’ye, 75 kuruşa çıkan biberin 4,5 TL’ye, patlıcan ise 75-80 kuruştan 2 TL’ye, 60 kuruşluk kabağın pazarlarda 2,50 TL’ye, tarlalarda kalan patatestesin ise 1.5 TL’ye satıldığını söyledi. Portakal, mandalina ve limonda da benzer durumların yaşandığını kaydeden Yetkin, şöyle konuştu: “Dalından kimse portakalı almıyor. Üreticinin elinde kalan portakal satılacak gibi değil. Üretici 30-50 kuruşa elinden çıkarıyor. Burada kilosu 1,5-2 TL. Mandalinada da benzer bir durum söz konusu. Üreticini elinde kalmış durumda. Ancak o da portakaldan pahalı.”

Yetkin, “Fiyatlandırmada bir anarşi var. Kimin eli ikimin cebinde belli değil. Ciddi sıkıntılar var. Kazanç doğru ama fırsatçılık ahlaki gelmiyor. Bu haksızlık ve fırsatçılık. Bu ürünlerinin fiyatlarını üretici yükseltmiyor. Buna bir dur demek lazım. Gökyüzünde kara bulutlar oluşmadan yağmurlardan dolayı fiyatların pahalandığını söylüyorlar. Türkiye’de ne zaman üretici birlikleri, şehirlere kadar yayılır o zaman bu haksız kazançlar engellenir. Türkiye’de fiyatlar, bugünden yüzde 50 daha ucuz olur. Üretici birlikleri güçlü olduğu taktirde, vatandaş daha ucuza meyve ve sebze yer. Üretici de mağdur olmaz.” diye konuştu.

“ÇİFTÇİNİN BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILMALI”

Tarım sektöründeki borçların zaman zaman yapılandırıldığını kaydeden İbrahim Yetkin, alınan önlemlere rağmen, borç sorununun hala çözülemediğini söyledi. Sadece sulama kooperatiflerinin borçlarının, 2.7 milyar TL’ye ulaştığını bildiren Yetkin, “Çiftçinin elektrik borucunun yüzde 17’si kaçak kullanım bedeli olarak tahsil edilemeyen borçların yansıtılmasından oluşmaktadır. Pahalı elektrik kullanmaktan beli bükülmüş çiftçi, bir de kaçak elektriğin yükünü çekmektedir. Bu borcun içinde ayrıca TRT için kesilen yüzde 1,5 ve belediyelere katkı için kesilen yüzde 1 katkı payları da bulunmaktadır.” dedi.

Editör: TE Bilisim