Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ekonominin önemli oranda büyüdüğünü; toplumun daha müreffeh bir hale geldiğini vurguladı. Cevdet Yılmaz, “Rakamların toplumda karşılığı olmadığı iddia ediliyor. Ama bakın ham çelik, çimento, konut üretimi arttı. Motorlu taşıt üretimi 347 bin idi, şu an 1 milyonu aştı. Buzdolabı üretimi 4 milyon oldu. Bulaşık makinesi üretimi 3 milyonu buldu. Cep telefonu aboneleri 60 milyonu aştı. 10 sene evvel 19 bin olan internet abonelerinin adedi de 20 milyon. Demek ki büyümenin karşılığı var.” dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD)’nin ‘Türkiye’nin 2023 Kalkınma Vizyonu ve Özel Sektöre Yönelik Teşvikler’ konulu toplantısına katıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun da konuk olduğu toplantıda ekonomide alınan aşamaları anlatan Yılmaz, “10 sene evvel Gayri Safi Milli Hâsıla (GSMH) 230 milyar dolardı, 800 milyar dolara geldi. Birey başına milli gelir 3 bin 492 dolardı, 10 bin 673 doları buldu. Büyüme oranları artarken, enflasyon tek haneye indi. Borçlanma faiz oranları yüzde 64’ten yüzde 8’e geriledi. Devletin faiz ödeme oranları yüzde 15’ten yüzde 3,5’e geriledi. Bu oran yüzde 15 olsaydı devlet, geçen sene 120 milyar dolardan daha fazla faiz öderdi. Arada 95 milyar dolar var. 95 milyar dolar da yollara harcandı. Sıhhat ve eğitimde değerlendirildi.” ifadelerini kullandı.

Kamu borçlarının GSMH’ye oranının yüzde 74’ten yüzde 36’ya çekildiğini aktaran Yılmaz, “Bu oran Avrupa’da yüzde 90’a yakın. ABD’de yüzde 110’u aşıyor, Japonya’da da yüzde 200 dolaylarında.” açıklamalarında bulundu.

Türkiye’ye 10 senede 110 milyar dolar uluslararası yatırım geldiğini belirten Yılmaz, artan üretim ve ihracata bağlı olarak 5 milyon eleman istihdam edildiğini dile getirdi. 2002 itibari ile yüzde 50’yi aşan kayıt dışı istihdamın yüzde 38’e gerilediğini bildirdi.


Orta vadeli hedeflere değinen Kalkınma Bakanı, 2015’te birey başı milli gelirin 13 bin dolara denk geleceğini ifade etti. Bu rakamı önemli gören Cevdet Yılmaz, “13 bin doları yakaladığımız takdirde zenginler ligine adım atarız. “ dedi. Cevdet Yılmaz, 2015’te enflasyonun yüzde 5-6 dolaylarında, borçların GSMH’ye oranının ise yüzde 31 olacağını öngördü.


Artan büyüme, üretim ve ihracat rakamlarının topluma yansımadığı iddialarını tepki ile karşılayan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Türkiye büyüdüğü gibi toplumunu müreffeh kılıyor. Rakamların fiziki karşılığı olmadığı iddia ediliyor. Ama bakın ham çelik, çimento, konut üretimi arttı. Motorlu taşıt üretimi 347 bin idi, şu an 1 milyonu aştı. Buzdolabı üretimi arttı, 4 milyon oldu. Bulaşık makinesi üretimi 3 milyonu buldu. Cep telefonu aboneleri 60 milyonu aştı. 10 sene evvel 19 bin olan internet abonelerinin adedi de 20 milyon. Demek ki büyümenin toplumla bağı var, karşılığı var.”


Kalkınmanın Türkiye için önemli olduğunu; İstanbul ve Ankara ile, şu ya da bu kesim ile sınırlandırılamayacağını vurgulayan Yılmaz, “Kalkınma bütün yöreleri, her kesimi kucaklamalı. Malatya, Samsun, Hakkâri olmadan; bütün illerimiz olmadan kalkınmayı başaramayız. Bütün bireyleri bu prosese dâhil etmeliyiz. Nimetlerden tüm yöreler yararlanmalı. Çünkü Güneydoğu’ya, Doğu Karadeniz’e, Orta Anadolu’ya yatırım yapmadan kalkınma olmaz. “ yorumunu yaptı.


2023 hedeflerine temas eden Yılmaz, 10 sene içinde 2 trilyon dolar milli gelir, 500 milyar dolar ihracatın yakalanacağı vaadinde bulundu. Yılmaz, şöyle devam etti:

2023’te istihdamı artıracağımız gibi Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3’e getireceğiz. Yine 15 bin kilometre yol, 500 bin TOKİ konutu yapacağız. Hedefleri yakalamak için yörelerde talep topluyor, ele alıyoruz Burada yörelerin başka başka dilekleri oluyor. Bütün bunları bir araya getirdiğimiz 10. Kalkınma Planı’nı Mayıs ayında TBMM’ye sunacağız.

Plan, Ar-Ge faaliyetlerine önem veriyor. Bakın, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 0,86. 2002’den bu yana milli gelirimiz 3 kat arttı. Ar-Ge harcamaları ise 5 kattan fazla arttı. Burada hayati bir rakam yüzde 1. Ona da vardık, varacağız. Avrupa ülkelerinin büyük bölümü Ar-Ge harcamalarını kısarken, biz artırdık. Ama bundan böyle harcamaların önemli kısmını yani yüzde 65’ini özel sektör yapmalı. Şu an özel sektörün Ar-Ge harcamalarında payı yüzde 40’ ı aştı. Ar-Ge elemanı oranı ise yüzde 50’yi geçti. Bunu daha yukarı çekmeliyiz. Ben, buradan büyük şirketleri Ar-Ge yatırımlarına davet ediyorum. Büyükler yaparsa ufaklar da yapar. Bu vakit alabilir, ama tüm yatırımlardan daha iyi getirileri olabilir. “



GAP illerine önemle eğildiklerine işaret eden Kalkınma Bakanı Yılmaz, 2012’de bölgeye verilen ödenekleri artırdıklarını duyurdu. GAP, DAP, KOP, DOKAP için yeni bir eylem planına odaklandıklarını müjdeledi.

Yeni teşvik model ile 6. Bölge (Doğu ve Güneydoğu Anadolu)’ye ayrı bir parantez açıldığını dillendiren Yılmaz, Malatya’nın 4. Bölge ili olarak hem vergi hem gümrük muafiyetinden yararlandığından; şehre 6 sene müddetle sigorta primi yardımı, yüzde 70 vergi indirimi sunulduğundan, 4 puan faiz yardımında bulunulduğundan söz etti. Malatya’nın girişimci ruhu ile ülke üretimine ve ihracatına önemli katkılar yapacağını da ekledi.




İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise Malatyalıların Türkiye’nin her bir yanında üretip istihdam ettiğini belirtti. Mutlu, Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalamak için Malatya’nın enerjisine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Malatyalı sanayicilerin ve vekillerin de yer aldığ toplantıda son olarak Bakan Cevdet Yılmaz’a plaket ve kuru kayısı takdim edildi.

Editör: TE Bilisim