Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.
Yunanistan ile kreditörler (AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası) arasında 4 aydır süren pazarlıklar, taslak anlaşma metinleri üzerinde sürüyor. Atina'nın çözüm planının ardından kreditörler de 5 sayfalık önlemler paketinden oluşan taslağı Yunan tarafına sundu.

Başbakanı Aleksis Çipras, dün akşam AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile görüştü. Brüksel'de gerçekleşen uzlaşma amaçlı görüşme yarın da tekrarlanacak.

Yunanistan'ın müzakerelerde önerdiği anlaşma taslağını geçen Pazartesi günü AB ve IMF'ye göndermesinin ardından, kreditörler de anlaşma taslağı masaya koydu. AB ve IMF, önerilerini ilk defa derli toplu bir şekilde Çipras'a sundu. Tarafların taslak anlaşma metinlerinde çakışan başlıkların yanı sıra görüş ayrılıkları da var.

Yunan hükümet kaynakları, 4 aydır süren müzakerelerde kreditörlerin dün Başbakan Aleksis Çipras'a önerdikleri 5 sayfalık taslak anlaşma metninin bu haliyle görüşme temeli teşkil edemeyeceğini düşünüyor. Atina, kreditörlerin anlaşma taslağının önümüzdeki günlerde uzlaşma sağlanmasına imkan verecek marjlar içerdiğini de vurguladı.

Başbakan Çipras, Yunanistan'ın çözüm önerilerinin gerçekçi olduğunu söyledi.

KREDİTÖRLERİN ÖNERİLERİ

Kreditörlerin anlaşma taslağı, teknik konuları içeriyor. Buna göre şimdiye kadar yüzde 6,5, 13 ve 23 olarak uygulanan KDV oranları, yüzde 11 ve 23 olarak iki kademeye indirilmesi öneriliyor. Enerji, ilaç, gıda gibi kalemlerde artış anlamına gelen bu değişiklik ile 2015 yılında 1,8 milyar Euro gelir öngörülüyor.

Ayrıca sağlık sigortasında 2015 ve 2016 yılları için yüzde 1'lik tasarruf, 2015 yılı için ise düşük emeklilere verilen ikramiyenin iptal edilmesi de isteniyor.

Atina ve kreditörlerin anlaşma taslaklarında faiz dışı fazla konusunda uzlaşma sağlandığı belirtiliyor. Buna göre 2015 için yüzde 1, 2016 için yüzde 2, 2017 için yüzde 3 ve 2018 için ise yüzde 3,5 olarak belirleniyor.

Anlaşmanın 14 Haziran'a kadar tamamlanması bekleniyor. Yunanistan'ın yarın IMF'ye olan 300 milyon Euro'luk borç geri ödemesinin akıbeti ise merak ediliyor. Nakit sıkıntısı çeken Atina'nın IMF'ye olan bu borcunu ödemesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim