Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Ceviz kırma makinesi tasarlayarak KOSGEB'in Teknolojik Ürün Yatırımı Destek Programı'ndan yararlanmaya hak kazanan İbrahim Ayaz’dan sonra, Korgun OSB’de faaliyet gösteren Perpa Isıtma Soğutma Doğalgaz firması da ısıtma-soğutma sistemlerinde basınç kontrol amaçlı kullanılan 'debi kontrollü manyetik ventil' üretmeyi başardı. Yaklaşık 12 aylık bir çalışmanın ardından ortaya çıkan ürün, Türkiye'de üretilmediği için yurt dışından ithal ediliyordu. Yeni geliştirilen ürünün, ithal edilenlerle kıyaslandığında daha çok özelliğe sahip olduğu açıklandı.

Türkiye’de ilk defa üretimi yapılacak olan ‘debi kontrollü manyetik ventil’ hakkında bilgilendirme yapan KOSGEB Müdürü Ahmet Özbekler, “Korgun OSB’de faaliyet gösteren Perpa Isıtma Soğutma Doğalgaz Sanayi Firması, basınç ve ısının kullanıldığı buhar kazanı tanklarında güvenlik amaçlı kullanılan ‘debi kontrollü manyetik ventil’ geliştirerek bir ilke imza atmıştır. Kullanımı yaygın olan ventilin Türkiye'de üretimi yapılmıyordu. Dışarıdan ithal edilirdi. Yurt dışından gelen ventilin debi ayarını yapabilmek için ürünü komple olarak değiştirmek gerekirdi. Ama Türkiye’de üretilecek olan ürünün debi ayarını üzerindeki ayar düğmesi ile yapılacak. Bu ürün seri imalata geçirilecek ve ithalat azalacak, cari açığa olumlu bir etkisi olacaktır.” dedi.

‘Ceviz kırma makinesi’ hakkında da açıklama yapan Özbek, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan onay gören 21 proje içerisine Şabanözü faaliyet gösteren bir firma da girdi. Çankırı’da üretilecek olan ceviz kırma makinesi dünyada var olan diğer makinelerden farklı. Bu makinenin en önemli özelliği cevize zarar vermeden kelebek şeklinde ayırmasıdır. Bu ayırma işlemini cevize zarar vermeden yüzde 100 ayırmak imkansızdır. Ama Şabanözü’de yapılan makine diğer makinelerden daha kapasiteli ve cevizi hasarsız çıkarma olayı yüzde 80 civarında. Bu çok önemli bir oran.” ifadelerini kullandı.

KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Kurulu ile işletme tarafından üretilen prototiplerle ilgili değerlendirme yapıldı. Kurulda, Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi amacı ile Karatekin Üniversitesi'nden Rektör Yardımcısı ve Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rıza Gürbüz ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Topaloğlu Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Proje Koordinatörü Serdar Kaymak ve KOSGEB Çankırı Müdürü Ahmet Özbekeler ile firma yetkilileri yer aldı. Yapılan açıklamada, “Ülkemize ithal yollarla gelen ürünlerin üretilmesi, üstelik Çankırı’da üretilmesi ve Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği ile geliştirilmesi bizleri memnun ediyor” denildi.

İşletme, seri üretime geçmek için KOSGEB desteği alacak.

Editör: TE Bilisim