İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Masum Burak, kısa vadede orta kalitede ürün talep eden Mısır ve Ürdün, uzun vadede ise daha yüksek kalitede ürün talep eden Bahreyn, Umman gibi Arap ülkeleri ile Rusya’nın hedef pazar olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün katkılarıyla düzenlenen 'Ulusal Elma Çalıştayı' sonuçlandı. Isparta Barida Otel’de gerçekleşen çalıştayda, kaliteli elma üretiminin sağlanması, üretilecek elma çeşidinin artırılması ve ihracatta yeni pazar arayışı önplana çıktı.

Kahvaltılı basın topnatısında çalıştay sonuçlarını açıklayan TAGEM Genel Müdürü Masum Burak, çalıştayda ‘Üretimin Pazara Etkisi’, ‘Altyapının Pazara Etkisi’ ve ‘Finansman ve Pazarlama’ başlıkları altında elmayı ele aldıklarını söyledi.

Ortadağu pazarlarını koruyarak, Rusya ve Türk cumhuriyetlerinin potansiyel pazarlar olarak dikkate alınması gerektiğine dikkat çeken Burak, “İhracat yapan firmalar desteklenmeli. Bu firmalarla yurt dışı ortakları bir araya getirilerek ilişkiler geliştirilmeli. İç ve dış pazar dikkate alınarak, gelişen dinamik yapı içerisinde yeni çeşitlerin geliştirilmesi için kamu ve özel sektörün Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidir.” dedi.

Meyveciliğe yönelik Türkiye’deki mevcut soğuk hava depolarının envanterinin çıkarılarak, izlenebilirliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Masum Burak, “Nakliyenin bahçeden itibaran dikkate alınarak, ürüne mekanik zarar en aza indirecek şekilde planlaması, elmanın depolanması ve taşınmasında 20 kilogramlık kasalar yerine 300 kilogram ve üzeri kasalar kullanılmasının teşvik edilmesi, dış ticarette olduğu gibi iç pazarda da üstü açık araçların yerine frigofirik araçlarla ürünlerin pazarlara taşınması sağlanmalıdır.” diye konuştu.

FİNANSMAN VE PAZARLAMA

Ulusal ve uluslararası pazarlamada düşük kalite ve yüksek üretim maliyet sorununun çözülmesi gerektiğinin altını çizen Burak, “Dayanıklı yeni çeşit ıslahı ve hastalıklara dayanım konusunda yeni anaç ve çeşit ıslahına yönelik Ar-Ge projelerinin desteklenmesi, kısa vadede orta kalitede ürün talep eden Mısır, Ürdün gibi, uzun vadede ise daha yüksek kalitede ürün talep eden Bahreyn, Umman gibi Arap ülkeleri ile Rusya’nın hedef pazar olarak belirlenmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Markalaşma ve buna yönelik ciddi bir reklam ve tanıtım kampanyası yapılması gerektiğini belirten Burak, bu markalar altında standart üretim yapılması, yurt dışındaki pazar aktörlerinin Türkiye'ye davet edilmesi ve ürün tanıtımının yapılması gerektiğini söyledi. İhracat destek sezonunun uzatılması ve ihracat desteklerinin artırılması gerektiğine de vurgu yapan Burak, “Mevcut pazarlarımızdan Ürdün ve Mısır’ın Türkiye’ye uygulamakta olduğu yüksek gümrük tarifelerinin kaldırılmasına yönelik girişimler yapılmalıdır.” dedi.

Çalıştaya, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere, Türkiye genelindeki üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör kuruluşları, meslek örgütleri ve elma üreticilerinden 310 kişi katıldı.

Editör: TE Bilisim