İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti
Kommersant gazetesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yemen’de yaşanan krize rağmen İran’a ziyaret gerçekleştirdiğini, İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasının planlandığını yazdı. Gazeteye göre Ankara’nın attığı adımlarla Rusya ve İran’ın enerjide rekabeti artacak.

İran nükleer sorununun çözümüne yönelik P5+1 ülkeleri ile çerçeve anlaşma imzalanmasının ardından bölgeye ilk giden lider olan Erdoğan, doğalgaz fiyatlarında yüzde 25 indirim almayı planlıyor. Türkiye 2015’in ilk çeyreğinde bin metreküp doğalgaz için Azerbaycan’a 290 dolar, Rusya’ya 377 dolar ve İran’a da 431 dolar ödeme yaptı.

Ankara’nın indirimle birlikte en önemli adımı ise İran’ın TANAP projesine dahil edilmesi. Yaptırımlar nedeni ile Avrupa ülkelerine doğalgaz sevk edemeyen Tahran, 2020’ye kadar yılda 20 milyar metreküp doğalgaz arzı gerçekleştirebilecek.

Enerji danışmanlık firması RusEnergy’den Mihail Krutihin, bölgede yeni bir denklemin oluşacağını, Ankara ve Tahran’ın daha önce hazırladığı Pars doğalgaz boru hattı projesinin hayata geçebileceğini söyledi. Halen 14 milyar metreküp kapasitesi olan boru hattının 37 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. Türkiye ve İran arasında 2008’de imzalanan memorandum yaptırımlar nedeni ile hayata geçirilemedi. Yaptırımların kalkmasının ardından İran doğalgaz üretim kapasitesini yıllık 215 milyar metreküpe kadar çıkarabilecek. 35 milyar metreküpe çıkacak ihracatın en az 20 milyar metreküpü Avrupa ülkelerine gönderilebilecek.

Kommersant’a konuşan Krutihin’e göre bu proje gerçekleşirse, Moskova ve Tahran’ın çıkarları çatışacak. Türkiye’nin bu rekabet nedeni ile pozisyonunun güçleneceği değerlendirmesinde bulunan Krutihin, Ankara’nın Kafkas ve Ortadoğu doğalgazının Avrupa’ya ulaştırılmasında kilit ülke olabileceğini belirtti.

Editör: TE Bilisim