Sözde Patrik Bartholemeos’un Başrolünde Olduğu Tiyatro’ya Tepkim:
Fener Rum Patrikhanesi Osmanlı Devleti’nden Türkiye’nin kuruluşuna kadar devletin zayıfladığı zamanlarda yıkıcı ve bölücü faaliyetlerin en büyük hamisi ve teşvikçisi rolünü oynamıştır. Özellikle Milli Mücadele yıllarında işgalcilerin işlerini kolaylaştırmak için Patrik Meletios, bütün kurumlarıyla seferber olmuştur. İzmir’e giren Yunan askerlerini İzmir Metropoliti Hrisostomos kutsarken, Karadeniz’de Trabzon’da Hrisantos, Samsun’da Germenos sözde Pontus Devleti teşkil etmek için tedhiş liderleri gibi çalışmışlardır. Onların hamiliğinde tüm Anadolu’da dönemin terör örgütleri teşkil edilmiş, oluk oluk masum Türk kanları dökülmüştür. Buna karşın vatanını kurtarmak için Türk milleti uzun bir savaşın ardından işgalcileri ve işbirlikçilerini Türkiye’den atmayı başarmıştır.

Kurtuluş Savaşının kazanılmasından sonra, fesat ocağı haline gelen Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi de işgalciler gibi Türkiye’den çıkarılmaya çalışılmıştır. Fakat Lozan Antlaşması’yla patrikhanenin bütün imtiyazları kaldırılmış, sadece İstanbul’daki Rumların dini işlerini yerine getiren Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kurumu haline getirilmiştir. Bütün bunlara rağmen fesat ocağı olduğunu ispat etmiş olan patrikhane belli dönemlerde yeniden yetkilerini aşıp bütün dünya Ortodokslarının dini merkezi olduğunu gösteren ekümenik sıfatını taşımaya çalışmaktadır. 

Son zamanlarda maalesef özellikle Trabzon’da gizli hedeflerine ulaşmak için sinsice faaliyet gösterenlerin de en önemli motive kaynağı yine patrikhane ve onun bizim nezdimizdeki Başpiskoposudur. Sözde Patriğin girişimleri Lozan Antlaşması’nda statüsü belirlenen sözde Patriğin yetkisini aşmaktadır. Bir süredir devam eden ve bu sene Trabzon’un fethi tarihi olarak tescillenen 15 Ağustos’ta dini faaliyetlere kapalı olan Sümela Manastırında bu fesat ocağına ayin yapma izni verilmesi de manidar olmuştur. Daha da önemlisi 15 Ağustos 2022’de Sümela Manastırındaki ayini yönetmek için 14 Ağustos 2022’de Trabzon’a gelen Piskopos Bartholemeos’u karşılayanlardan sözde bir başkan kendisine kameralar önünde arkasında “Ekümenik Patrik Bartholomeos” ibarelerini taşıyan Trabzonspor formasını hediye etmiştir. Bu önceden planlandığı belli olan tiyatro gösterisini, formayı büyük bir memnuniyetle ve sırıtarak alan bu sözde Patrik baş rol rolüyle tamamlamıştır. Patrikhane böylece gizli amaçlarını adeta saklamadan teşhir etmiştir. Özellikle geçen seneki sözde ayini yönetmek için Trabzon’a gelen ve o ziyaretinde de bu şehrin en önemli ortak değeri Trabzonspor’un maskesini takarak ve Trabzonspor ile ilgili yapmacık övgülerle Trabzon halkının gönlüne bir yılan gibi girmeye çalıştığı bellidir. Önceden beri Türk devletinin zayıf olduğu dönemlerinde bir fesat ve bölücü ocağı olan patrikhaneye ve ona bilerek veya bilmeyerek çanak tutanlara şunu hatırlatmak gerekir: 
Biz gücünü tarihinden alan ve sizlerin de ziyadesiyle tanıdığı Türk milletinin fertleriyiz. Bu organize gösteriden derinden rahatsızlık duyduğumuz gibi tehlikelerin farkında olarak dim dik de ayaktayız ve vatanımızın, milletimizin bekçileriyiz. Bizler bu milletin sevdalıları olarak, tarihten atalarımızın şanlı mücadelelerinden aldığımız ruhla, Trabzon ve çevresindeki gizli ve zehirli emellerinizi biliyoruz ve faaliyetlerinizi de takip ediyoruz. Kirli ve gizli emellerinizi meşru yollarla boşa çıkaracağız. Mensubiyetinden gurur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milleti de bölgemizdeki sinsi emellerinize izin vermeyeceğinden eminiz.

Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı

Uğur Üçüncü

Editör: Kerim Öztürk