Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması Yunanın Türk kıyımının, İskeçe festivali ile kutlanması
Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli keşif uydusu Göktürk-2’in Çin’den başarıyla uzaya gönderilmesi ve yörüngeye oturması Çin medyasında da yankılandı.

Türk uydusu, Çin yapımı Uzun Yürüyüş 2 taşıyıcı roketiyle Çin’in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde bulunan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nden (JSLC) fırlatılarak uzay yolculuğuna başladı. Çin’in resmi haber ajansı Xinhua ile Çin Haber Servisi ve diğer haber portalları, Göktürk-2’nin (GK-2) fırlatılma haberlerini okuyucu ve abonelerine duyurdu. Haberlerde uydunun Çin saatiyle 00.13’te (TSİ ile 18.13) Çin yapımı Uzun Yürüyüş 2 (Changzheng -2) taşıyıcı roketiyle fırlatıldığı ve bunun Changzheng serisiyle yapılan 174. fırlatılış olduğu belirtildi.

Haberlerde ayrıca, GK-2’nin Türkiye’den TÜBİTAK ile Çin’in Çin Uzay Teknolojileri Şirketi’ne bağlı China Great Wall şirketiyle Mayıs 2011’de imzalanan anlaşma çerçevesinde fırlatıldığı kaydedildi.

GK-2’nin Türkiye’ye çevre koruma, tabi kaynakların ölçülmesi, şehir planlama ve doğal afet ve yönetimi gibi alanlarda hizmet sağlayacağı ifade edildi.

Çin, 2012 yılı içinde kendi ve yabancı ülkeler için 19 seferde toplam 28 uzay aracı gönderdi ve bunların hepsinde başarılı oldu.

Editör: TE Bilisim