Gümüşhane'de güzellikler var idi. Harşit, kenarındakilere candır Gümüşhane'de güzellikler var idi. Harşit, kenarındakilere candır
Çok teşekkürler. Yazınızı sonuna kadar okudum. Bende rahmetli babamdan (işgal zamanında 13-14 yaşlarında imiş) dinlemiştim. Yetim oldukları için muhacirliğe gidemeyen bizim kabilede (Özdener'ler) Bağlarbaşı'ndaki evlerinden eski adı hudra yeni adı alemdar (rum köyü imiş) bulunan  ana yoldan da bakınca  da görülen rum kilisesine sığınmışlar.
Kilisenin bacasından mahalleyi izlemeye başlamışlar.
Bağlarbaşının en güzel yaz aylarında biri imiş. (Dutların  ve fasulyelerin yenme zamanı) Ruslar bizim mahalleye Gümüşhane Üniversitesi'nin kuzey yönünde bulunan Akçakale  (gabanbaşı) tarafından akşam saatlerinde inmeden önce mahalleyi ordan makineli tüfek ateşine tutmuşlar.
Mukavamet olup olmadığını anlamak için. Olmadığını anlayınca ordan aşağı inerek mahallenin bahçelerine yerleşmiş ateşlerini yakmaya başlamış olduklarını gözyaşları içinde izlediklerini, hudra köyündeki günlerinin bir sığıntı ve sıkıntı içinde geçtiğini burdan da birkaç gün içinde rumlar tarafından basit bir sebep yüzünden ayrılmak zorunda kalarak gece vakti gizlice dağdan aķçakale köyünün karşısında bulunan rum köyü hozevrek'e sığındıklarını anlatmıştı.

HÜSEYİN ÖZDENER

Editör: TE Bilisim