GÜSİAD’ın düzenlemiş olduğu “Gümüşhane’de turizm fırsatları ve turizmin geliştirilmesi bağlamında Süleymaniye Projesi” temalı toplantı 10 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul Dedeman Oteli’nde yapılmıştır.   Toplantının konuk konuşmacısı TURSAB Başkanı Başaran ULUSOY idi.

 

Toplantıda;

GÜSİAD Genel başkanı Prof. Dr. Kenan AYDIN, Süleymaniye projesi ile ilgili olarak bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında yapmış oldukları çalışmalara değinerek; “2010 Yılında yapılan “Süleymaniye Çalıştayı” ve bunun sonuçları ile İsviçre, Eskişehir, Beypazarı gibi yerlere yaptıkları inceleme amaçlı geziler ve bunlardan nasıl yararlanılabileceği hakkında bilgi sunmuştur.

TURSAB Başkanı Başaran ULUSOY ise Gümüşhane’nin çok önemli bir destinasyon merkezi olacağını, ancak bu konuda Gümüşhane halkının desteğinin önemli olduğunu ve tüm kesimlerin elbirliği içerisinde hareket etmelerinin gerekliliğine vurgu yapmıştır. Sn. Başaran ULUSOY turizmde üç önemli unsur olduğunu ve bunların da “tanıtım, tanıtım, tanıtım” olduğunu belirtmiştir.

Bu arada toplantı öncesinde GÜSİAD Genel Başkanı Kenan Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Sn. Muammer BEYAZ Başaran Ulusoy’a bir nezaket ziyaretinde bulunarak 2012 yılında Gümüşhane’ye gönderilen 30 kişilik TURSAB heyeti ve bu gezi ile ilgili olarak teşekkür etmişlerdir. Başaran ULUSOY’ da Gümüşhane’yi çok sevdiğini ve bu yazın Ramazan’dan sonra Gümüşhane’yi ziyaret etmek istediğini belirtmiştir. 

Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”

Gümüşhane milletvekili Sn. Feramuz Üstün ise Gümüşhane için bugüne kadar ellerinden geldiğince çaba gösterdiklerini bundan sonra da aynı çabayı göstereceklerini belirterek; “Biz Gümüşhane’yi Altınla da kaplasak yeterli olamaz, huzur için etrafımızdaki yerlerin de kalkınmış ve huzurlu olması gerekir” dediler. 

Gümüşhane Valisi Sn. Dr. Yusuf Mayda ise, bugüne kadar bürokrasi konusunda Ankara’da yürüttükleri çalışmaları ve bu konuda aldıkları neticeleri paylaşmıştır.  Vali Dr. Yusuf Mayda, halen Trabzon Anıtlar Kurulu’nun kararını beklediklerini ve kısa süre sonra imar çalışmalarına geçileceğini ve daha hızlı bir çalışma temposunun başlayacağını belirtmişlerdir. Diğer taraftan yapılması düşünülen 4 ya da 5 yıldızlı otel için de önümüzdeki günlerde açıklamalar olacağını, kayak merkezi için de kaynak peşinde olduklarını ve gereken yatırımların kısa sürede gerçekleştirileceğine inandığını belirtmişlerdir.

Yurt dışı seyahati nedeniyle toplantıya katılamayan ve mesaj gönderen Belediye Başkanı Sn. Mustafa Canlı ise Süleymaniye’de Zeki Kadirbeyoğlu konağının tamamlanmak üzere olduğunu ancak bu proje ile ilgili çevre düzenlemesi çalışmalarının yapılacağını bildirmişlerdir. Diğer taraftan Süleymaniye’nin yolunun yapımı için daha önce Başbakan Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN’a bir proje sunduğunu ve olumlu karşılandığını ancak kaynak sorununun halen devam ettiğini belirterek, DOKAP bütçesinden bir kaynak ayrılmasının çok yararlı olacağını belirtmişlerdir.

Gümüşhane Sanayi Ticaret Odası Başkanı Sn. İsmail Akçay’da Gümüşhane için turizmin önemli olduğuna inandığını belirterek bulunduğumuz her ortamda fırsat buldukça Gümüşhane ve Gümüşhane’de üretilen ürünlerle ilgili tanıtıma ağırlık verdiklerini belirterek; Örneğin, THY ile seyahatlerinde ilgililerden ikram olarak ısrarla pestil köme istediğini böylece farkındalık yaratmak istediklerini ve Gümüşhane’nin turizm konusunda bir marka olması için gayret göstereceklerini belirtmişlerdir.

2012 yılında İlimize ziyarette bulunan TURSAB heyetinden Sn.Birsen GÜNER ise turizm çalışmaları konusunda çok dikkatli olunması gerektiğine vurgu yaparak özellikle turizm bölgelerinde asfalt yol yapımından kaçınılması gerektiğini belirtmişlerdir. Diğer taraftan yöresel ürünlerin marka olması konusunda çaba gösterilmesinin önemli olduğunu ve örneğin Kelkit fasulyesinin marka olması için çaba gösterilmesinin önemli olduğunu belirtmişlerdir.

Tarihçi, Sn. Volkan Şenel’de turizm çalışmaları ve özellikle restorasyon çalışmaları konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekmiştir.

Diğer taraftan Sn. Atilla Kesler’de yaptığı kısa bir sunumla turizm ve özellikle kayak merkezleri konusunda katılımcıları bilgilendirmiştir. Ayrıca, CHP Gümüşhane İl Başkanı Sn. Sait Özdamar ile GÜDEF başkanı Sn. Hasan Akdemir de konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuşlardır. 

Bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla,

Prof.Dr. Kenan Aydın

Editör: TE Bilisim