Gümüşhane’nin Bağlarbaşı mevkiinde yapımına 2012 yılında başlanan ve 51 milyon liraya mal olan 8 katlı, 200 yataklı ve bünyesinde 10 ameliyathane ile 30 yoğun bakım ünitesi yer alan yeni devlet hastanesinin inşaatı 2015’te tamamlandı. İnşaatının tamamlanmasının ardından, yamaç arazide elde edilen alan üzerine inşa edilen hastane binasında ve zemininde çatlaklar oluştuğu gözlendi.

Yüklenici firma aracılığıyla, hastane binasının çevresinde olası bir kayma riskinin önüne geçebilmek için arazide ‘fore kazık’ uygulamasıyla önlem alınması gündeme geldi. Fore kazık uygulanacağı planlanan ve kayma riski taşıyan alan için harekete geçen Gümüşhane Valiliği de, Gümüşhane Üniversitesi’nden bazı jeoloji, inşaat ve harita mühendisliği bölümlerinde görevli akademisyenlerle görüştü, ortak çalışma başlattı.

40 MİLYON LİRA EK MALİYET

Çalışmalar sonucunda, hastanenin hizmete girebilmesi için bölgede 40 milyon liralık maliyeti bulması öngörülen zemin güçlendirme ve heyelan önleme çalışmalarının yapılması gerektiği belirlendi. Mevcut binada sadece MR ünitesinin faaliyette olduğu hastanede, çalışmaların kısa süre tamamlanarak diğer ünitelerin de hizmete açılması planlanıyor.

TEK ULAŞIM TAKSİ

Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi

Yeni devlet hastanesinin 3 yıldır hizmete girmemesine tepki gösteren kent sakinleri ise yetkililere seslenerek, acil çözüm bulunmasını istedi. Yeni hastaneye ulaşımın zor olduğundan yakınan Fatma Onar, “Belki ellerinde değil, belki olmadı, bilemiyorum. Ama hastanenin kaydığını, sadece çamaşır yıkandığını ve MR çekildiğini söylüyorlar. Biz bundan memnun değiliz. Şehir merkezinden hastaneye ulaşım da zor. İnsanlar taksi tutup gitmek zorunda kalıyorlar. Herhangi bir servis yok. Kesinlikle bir çözüm bulunmalı” dedi.

Hastanenin yapılacağı alanın zamanında yanlış tercih edildiğini öne süren Nevzat Ayvaz ise  “Hastane yapıldı, yapılacak, denildi. Sonra yolun kaydığını öğrendik” diye konuştu.

‘YANLIŞ ALAN TERCİHİ YAPILDI’

Hastanenin ihmal ve yanlış tercihten dolayı faaliyete geçemediğini ve binada çatlaklar oluştuğunu ifade eden Fikret Özdamar ise “Hastanede çatlakların oluştuğu, yağmur yağdığında acil kısma devamlı su dolduğu, yolun devamlı kaydığı, zeminin bozuk olduğu, zeminde 3 katman olduğu, orta katmanında kayma oluştuğu tespit edilmiş. Mühendislerin böyle bir bilgi verdiği ve bu nedenle açılmadığını biliyorum. İhmal ve yanlış tercih olmuş. Zemin etütleri tam olarak sağlıklı bir şekilde yapılmamış” dedi.

(Kaynak: Gazeteduvar)


Editör: TE Bilisim