Sarıkamış hala yürek burkan hüzün verici bir trajedi ve uzun zaman Türk milletinden gizlenen acı bir hikaye. Dünya döndükçe zihinlere kazınan binlerce fidan gibi yiğidin hayatının baharında şehadeti hala “Bu nasıl olur” diye iç çektirtiyor. Bu yaşananlar yürekleri kar boranda ateşe veren dayanılması zor bir öykü. İşte Allah'ın izniyle o günleri yaşayan ve mucize gibi bir kurtuluş öyküsünün hem tanığı hem kahramanı Yüzbaşı Ziya Kaya. Onun gibi birçok kahraman hikayeleriyle birlikte toprağın altına gitti. Bu isimsiz kahramanlar mükafatlarını mahşerde alacaklar. Benim gibi o günleri merak edenler için Yüzbaşı Ziya Kaya dedenin öz torunu o günleri, kahramanlıkları yaşananları bize aktarıyor. Bizim ve evlatlarımızın torunlarımızın gelecek kuşakların bunları bilmeye ihtiyacı var. Zira tarih yanlışların tekerrür etmemesi için bilmeliyiz. Gerçekleri öğrenenler daha az bedel öder ama hafıza kaybı olanlar çok ağır bedel ödemek zorunda kalır. İşte şimdi geleceğimizi aydınlatacak tarihimizin kahramanlık sayfalarından bazılarını bize Ziya Kaya'nın torunu Köksal Kaya anlatıyor:

ELBİSE ZAYIF, YİYECEK AZ
“Gümüşhane Akpınar Köyü, Gazi Yüzbaşı Ziya Çavuş dedem, Sarıkamış Dağı'nda iki metre kar vardı ve soğukluk eksi 40 dereceydi. Rus ordusu Ana Karargahını Sarıkamış Dağı'nın doğusuna kurmuştu. Oradan şehrimize Rus birlikleri gelip halka zulüm ve işkence yapıyorlardı. Bu duruma tüm Türk askeri üzülüyordu. Enver Paşa'nın isteğiyle paşalar toplanıp şöyle bir karar aldı: 'Sarıkamış Dağı'nın batı tarafından asker yürüyerek dağı aşacak, arkadan Rus karargahına saldıracak ve onları imha edecek.' Bu Karara Deli Halit Paşa karşı çıkarak, 'Benim ömrüm bu dağlarda geçti. Kış mevsiminde bu soğukta askerin elbisesi zayıf, yiyeceği az. Bu durumda dağı aşamayız. Asker dağda donar' dedi. Yüzbaşı dedem ve bazı komutanlar, Deli Halit Paşa'ya haklı dediler fakat Enver Paşa emir verip harekatı başlattı. Türk askeri yürüyerek dağı çıkmaya başladı.

AĞACIN DALLARINA SAKLANDILAR
3000 rakımlı Sarıkamış Dağı'nda gece hava eksi 40 derece oluyordu. DEDEM ve ordunun önünden giden bölüğü karın içinde kaldı. Bunu gören komutan durumu Deli Halit Paşa' ya bildirdi. Paşa şartların zor olduğunu söyledi ve birbirimize kenetlenip uyumamızı istedi. 'Sabah ola hayrola deyip beklememizi istedi. Bunu duyan asker canını kurtarmak için ormana girdi.

Dedem beni takip edin der ancak geri baktığında 8 asker görür. Donma tehlikesine karşı ağaçların dallarına çıktılar. Sabah olur 3 asker donarak şehit oldu. Şehitler kıbleye yatırıldıktan sonra tüfekleri alınır ve ağaca çıkılır. Ruslar ormanda askerleri topladı. Ayak izlerini takip eden Ruslar, alt daldaki askerleri alıp götürdü. Dedem yakalanmadı. Ruslar gittikten sonra dedem inip bir gözeden askerlere su getirmek için yola çıktı. Suyun yanında ekmek yedi su içti. Fırtına başlayınca kaputunu başına çekip uykuya daldı. 3 gün kar altında uyudu. Üstünü kar kapladı. Tüfeğiyle karı delip çıktı.

AYAKLARI DONDU

Bu arada yardıma gelen birlikler ormandaki askerleri kurtardı. Dedemi göremeyen Deli Halit Paşa, 'Gümüşhaneli Ziya esir düşse de gelir bekleyin' dedi. Dürbünle dedemi gördüler. Yardıma gelip onu götürdüler. Ayakları üşümüştü. Botu çıkarılıp tedavi edildi ve tekrar göreve başladı.”

 

Gümüşhane "Kürtün" niçin cezalandırılıyor! Gümüşhane "Kürtün" niçin cezalandırılıyor!

Sabri ŞENEL / 22.02.2021

 

Editör: TE Bilisim