Yörükler - Kökeni ve tarihçesi Yörükler - Kökeni ve tarihçesi
 GÜMÜŞHANE;
Tarihi geçmişi, yetiştirdiği insanları ile ülkemizin ender rastlanan bir şehri GÜMÜŞHANE..
Osmanlı döneminde şehir nüfusu yoğun, gümüş işletmelerin çokça olduğu, tarım ve ziraat alanlarında başarıları ortada olan, kongreler dönemi itibarı ile MANDALIĞI, öne çıkardığı mümtaz şahsiyetlerle reddedebilen MİLLİ RUH ve heyecan oluşumuna sonsuz katkılar sunan Anadolu şehri bizim şehrimiz GÜMÜŞHANE.. 
Tıpkı Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in hadislerinde bahsettikleri üzere ÜMMETİMİN ERKEKLERİNE altın ve ziynet haram kılınmıştır.
Sanki buna uyarcasına hat da teslim olurcasına; dünyevi varlıklardan elini, ayağını çekmiş, kaderci.
Verilenin Allah'dan geldiğine inanan ve bununla yetinen manevi bir kale.
Beşeri ,iktisadi, sosyal ve siyasi alanlarda fedakar gönlü zengin, bir dilim ekmeğini paylaşma davranışını fütursuzca ortaya koyabilen YİĞİT DİYARI bizim şehrimiz.
Hep gümüş gibi nezaket, zarafet, antika maddi değeri olmasa da manevi değeri paha biçilemeyen, ulaşılamayan. Hep kayda değer ve kıymetli...
Ama EYVALLAHSIZ..
Sadece ALLAH'A kulluk duygusu ile ayakta duran, başka kapılarda kulluk etme eğilimi olmayan, ŞAHSİYETİ ve HÜRRİYETİNE düşkün bizim şehrimiz.
Sadakati, samimiyeti devletine bağlılığı asla tartışma götürmez.
HAKDAN hele de KUL HAKKINDAN korktuğu için kardeşleri olan diğer illerin hakkını gasp etmemiş, gerektiğinde hakkından vaz geçmiş.
EYVALLAHSIZ..
HİÇ İKİ YAKASI BİR ARAYA GELMEMİŞ kaderci şehrimiz, her şeye rağmen ilke, prensip ve inançlarını korumuş dünyaya geldikleri coğrafya gibi hep dik delikanlı ve yağız
eğilmeyen, aç kalsa da asla zayıflık göstermeyen; tıpkı antika bir GÜMÜŞ gibi köşesinde gurur ve onurla ayakta duran, düşünceli ve de karamsar.
Devlete kafa tutup bir şeyler elde etme çabasını terbiyesizlik ve adaletsizlik saydığından ALLAH' dan dır deyip;
SABIR, ŞÜKÜR ve DUA ile meşgul şehrimiz.
M
illet ayakta kalsın da bizi KURT yesin der gibi..
Anadolu ya has manevi değerleri ile baş başa yetinen, çevre illere her alanda mahkum edilen; yetiştirdiği evlatlarını bağrına basamayınca onları gurbete gönderip şahsiyetleri ile yer edindiren, gurbet dönüşü evlatlarının onu şaha kaldıracağını uman, ÖZLEM ve HASRETLE GERÇEK KURTULUŞU bekleyen bizim şehrimiz.
Ürettiği sadece KALİTELİ İNSAN olan antika şehrimize ilgi alaka lütfen beyler!..
Bu çağrı kendini sorumlu sayan her vatan evladınadır.
Anlatmaya çalıştığımız maddi olarak para etmeyen bu değerleri ciddiye alan herkese selam.
Tıpkı bir GÜMÜŞ gibi,
ALTINA bulaşmadan DÜNYALIKLAR SİZİN,BANA GEREKMEZ DER GİBİ ......
NE DİYELİM YA NASİP, GÖRELİM MEVLAM NEYLER NEYLERSE GÜZEL EYLER.

NOT: B
u yazıyı 2000 yılında (İstanbul ve Marmara bölgesi) bir gazetecinin beklentisi ve sıkıştırması sonrası yarım saat de kaleme almıştım, 2003 yılında Ümraniye derneğimizde konuşma olarak sundum. Daha sonra GÜMÜŞHANE KUŞAKKAYA GAZETESİNDE 24.02.2006 tarihinde YAYINLANMIŞTI.
BELKİ BU GÜNLERE IŞIK TUTAR amacıyla paylaştım.
HEPİNİZE SELAM VE SAYGILAR.
Eftal Tosun

Editör: TE Bilisim