Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılar nedeniyle Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde bu yıl 12. yapılması planlan Uluslararası 'Mayıs Yedisi Şenliği' n iptaline karar verilmesinin ardından şenliğin son günü olan programda, Çeşmeönü Limanı'nda Mayıs Yedisi etkinlikleri ve Doğu Gözaçan Kültür Parkı'nda 2000 yılında meydana gelen deniz kazasında hayatlarını kaybeden 38 kişi için anma töreni düzenlendi.

Törende konuşan Belediye Başkanı Ramis Uzun, "Şenlikler insanların tanıştığı, kaynaştığı coğrafi zenginliklerin kültür ve sanatının tanıtıldığı, gelenek ve göreneklerinin yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarıldığı çok önemli organizasyonlardır. Bu yıl 12.'sini düzenlediğimiz Beşikdüzü Mayıs Yedisi Şenliğimizle ilçemizin ve bölgemizin ortak kültürü olan Mayıs Yedisi Geleneğimiz yaşatılacak, güzel ilçemizin coğrafi güzellikleri, kültür ve sanatsal özellikleri dünyaya tanıtılacaktır.” dedi.

Uzun konuşmasına şöyle devam etti: “Reyhanlı ilçemizde meydana gelen menfur olayda çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybetmiş olması dolaysıyla şenliğimizin ilk 2 günkü programları şenlik komitemizce durum değerlendirmesi yapılarak iptal edilmiştir. Bu menfur patlamada hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı ve sabırlar, yaralılara Allah’tan acil şifalar diliyorum.”

Başkan Uzun, 'Mayıs Yedisi'nin doğanın ve baharın getirdiği yaşam zevki ile insanlarımızın birlik, beraberlik ve bütünlük içerisinde doğanın canlanması ile kendini yeniden doğmuş gibi hissettiklerine dikkat çekerek, “Bu nedenle her yıl 20 Mayıs günü yöre halkımız sabahleyin yanlarına ineklerini, yiyeceklerini ve içeceklerini alarak Beşikdüzümüzün Ağasar Deresi ile denizin kesiştiği yerde toplanıp çeşitli etkinliklerde bulunurlar. Bu etkinliklerde ineklerini yıkayıp süsleyerek yaylalara göç hazırlıklarına başlarlar. Burada amaç her yıl bir kez de olsa geleneklerini yaşatmak ve kültürlerine sahip çıkmaktır. Türk kültürünün birer parçası olan bütün bu gelenekler bizim insanımızı da ifade ederek geçmişimizi yansıtır. Bu nedenle şenliklerimizle güncel tutulmaya çalışılan kültürel mirasımıza sahip çıkmamız ve yaşatmamız gerekmektedir. Biz de Beşikdüzü Belediyesi, Beşikdüzü halkımız, esnafımız, iş adamlarımız ve tüm hemşerilerimizle birlikte bu kültürü yaşatmanın çabası içindeyiz. 2000 yılın Mayısında kontrolsüz olarak bu şenliğin yapılması sonucu 38 vatandaşımızı boğularak hayatını kaybetti. Bu acı günü unutmamız mümkün değildir. Onların acıları hala yüreğimizde. 38 deniz şehidimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz.” şeklinde konuştu.

    2000 yılında düzenlenen şenliklerde deniz gezisi esnasında teknenin alabora olması sonucu batmasıyla çoğu yüzme bilmeyen yaşlı genç çocuk ve kadınlardan oluşan 38 kişi hayatını kaybetmişti.

    Törende Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş ve Belediye Başkanı Ramis Uzun, deniz kazasında ölenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi. Daha sonra Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş ve Belediye Başkanı Ramis Uzun, Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu tarafından denize çelenk bırakıldı, ardından Çeşmeönü Limanı’nda ineklerin yıkanması törenine geçildi.

Editör: TE Bilisim