Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe! Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe!
Bel fıtığından dolayı 20 yıldır rahatsızlık yaşayan ve felç tehlikesi bulunan 65 yaşındaki Mücahit Erdoğan, Erzurum Özel Şifa Hastahanesi'nde geçirdiği başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.

Belinden iki ameliyat geçiren Erdoğan, ağrılarının çoğalması üzerine gittiği hastanede acilen üçüncü ameliyat olması gerektiği fakat doktorunun üçüncü ameliyat için yüzde yüz felç olma riski taşıdığı gerekçesiyle bir şey yapılamayacağının söylendiğini anlattı. Bunun üzerine yıllardır bu amansız ağrıları çekmek zorunda kaldığını ifade eden Erdoğan son çare olarak başka hastaların tavsiyesi üzerine Özel Erzurum Şifa Hastanesi Ortopedi ve Omurga Cerrahisi kliniğine başvurduğunu dile getirdi. Erdoğan, "Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra doktorum bana cerrahi tedavinin şart olduğunu söyledi. Ben de doktoruma güvenerek riskli de olsa cerrahi tedaviyi kabul ettim. Başarılı bir ameliyat sonrası 20 yıldır çektiğim bel ağrılarım Şifa’da son bulduğu için çok sevinçliyim." dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Hayati Aygün, "Hasta bize geldiğinde dik duramıyor ve 50 metreden fazla yürüyemiyordu. Hastanın her iki bacağında ileri düzeyde motor ve his kaybı mevcuttu. Hastayı önce hastanemizin omurga kliniğinde çok yönlü olarak değerlendirdik. Yeni bir ameliyatın kaçınılmaz olduğunu tespit ettik. Ameliyatta hastanın sinir dokularının serbestleştirilmesi ve omurganın doğal haline döndürülmesi için bir dizi düzeltme yaparak hastayı ağrılarından kurtardık." şeklinde açıklamada bulundu.

Boyun ve bel fıtığı nedeniyle cerrahi operasyonu geçiren hastalara bir de uyarıda bulunan Doç. Dr. Aygün, ameliyattan sonra şikayetlerinde düzelme olmayan ya da yeni ağrı şikayetleri ortaya çıkan hastaların, mutlaka ortopedik muayeneden geçmeleri gerektiğini kaydetti. Özellikle bel fıtığı operasyonundan sonra omuriliği çevreleyen zarlardaki yapışıklık ve büzüşmelerin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Aygün, "Başarısız omurga cerrahisi sonrası oluşan epidural yapışıklık ve skarları revizyon ameliyatlarında kontrol etmek oldukça zor ve taşıdığı riskler nedeni ile bazen ameliyatlar imkansız olabiliyor. Bu nedenle bel ve boyun fıtıklarında cerrahi son aşama tedavi olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Disk ya da bel fıtığı ameliyatı planlanan hastaların kas iskelet sistemi, disk ve kemik kalitesi, hastanın omurgasında disk patolojisine eşlik eden omurga hastalıklarının eşlik edip etmediğinin değerlendirilmesi yanında, hastanın yaşı, kilosu ve meslekide mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bütün bu parametrelerin iyi değerlendirilmeden uygulanacak bel cerrahisi büyük olasılıkla başarısız olabiliyor."

Editör: TE Bilisim